În ultima zi a Adunării Mondiale a Sănătăţii (24 mai), au fost adoptate peste 20 de rezoluţii legate de subiecte de sanatate de importanţă globală.

Rezistenţa la antimicrobiene

Delegaţii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la rezistenţa la antimicrobiene şi au cerut guvernelor să consolideze acţiunile naţionale şi colbaorarea internaţională. Aceasta presupune împărtăşirea informaţiilor cu privire la nivelul de rezistenţă şi utilizarea antibioticelor la oameni şi animale. Implică, de asemenea, creşterea conştientizării în rândul personalului sanitar şi a populaţiei cu privire la pericolul reprezentat de rezistenţă, la utilizarea responsabilă a antibioticelor şi la importanţa igienei corecte a mâinilor. Rezoluţia solicită statelor membre să consolideze sistemele de management al medicamentelor, să sprijine ceretarea pentru prelungirea vieţii medicamentelor existente şi să încurajeze dezvoltarea de noi opţiuni de diagnstc şi tratament.  Conform rezoluţiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va realiza proiectul unui plan global de acţiune pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene, inclusiv la antibiotice, care să fie suspus aprobării la Adunarea Mondială a Sănătăţii de anul viitor.

Răspunsul la problema globală a violenţei

În fiecare an, aproape 1,4 milioane de oameni îşi pierd viaţa din cauza violenţei. Femeile şi fetele suferă forme secifice de violenţă, adesea ascunse. La nivel global, 1 din 3 femei suferă forme de violenţă sexuală şi/sau fizică cel puţin o dată în viaţă. Pentru fiecare persoană care moare ca urmare a violenţei, multe altele sunt rănite şi rămân cu o varietate de sechele fizice şi mintale. Statele membrre vor acţiona pentru consolidarea rolului sistemelor de sănătate în combaterea violenţei. OMS va realiza un plan de aţiune pentru întărirea rolului sistemelor naţionale de sănătate în cadrul unui răspuns multisectorial de combatere a violenţei interpersonale, mai ales împotriva femeilor şi copiilor.

Accesul la medicamente esenţiale

A fost aprobată strategia OMS de a ajuta statele să-şi îmbunătăţească accesul la medicamente esenţiale. Printre cele mai importante principii se numără selectarea unei game limitate de medicamente, bazată pe cele mai bune dovezi disponibile, procurarea eficientă, preţuri accesibile, sistem eficient de distribuţie şi utilizarea raţională. Lista OMS de medicamente esenţiale a fost recunoscută drept un instrument valoros, care permite ţărilor să identifice un număr de medicamente care trebuie să fie disponibile pentru a acorda asistenţă medicală de calitate.

Evaluarea tehnologiilor medicale

Mutor ţări le lipseşte capacitatea de evaluare a beneficiilor tehnologiilor medicale. Evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) implică evaluarea sistematică a proprietăţilor, efectelor şi/sau impactului diferitelor tehnologii din domeniul sanitar. Principalul scop al HTA este să orienteze luarea deciziilor în domeniul sănătăţi şi deci să îmbunătăţească adoptarea noilor tehnologii cost-eficiente şi să prevină adoptarea celor cu valoare îndoielnică pentru sistemele de sănătate. Cheltuielile risipitoare pe medicamente şi alte tehnologii au fost identificate ca o cauză majoră a ineficienţelor în livrarea serviciilor medicale. Ca urmare a adoptării rezoluţiei privind HTA în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, OMS ca sprijini întărirea capacităţilor statelor de evaluare a tehnologiilor, va oferi instrumente şi recomandări.

Sănătatea nou-născuţilor

Primul plan global de a opri până în 2035 decesele nou-născuţilor şi morţile fetale cere ca toate statele să-şi propună ca în 20 de ani să aibă mai puţin de 10 decese ale nou-născuţilor 10 morţi fetale la mia de naşteri. Anual, 3 milioane de copii mor în prima lună de viaţă iar alţi 2,6 milioane mor în ultimele trei luni de sarcină sau în timpul naşterii – majoritatea fiind prevenibile prin intervenşii cost-eficiente. Planul presupune ca fiecare ţară să investească în asistenţă de înaltă calitate înaintea, în timpul şi după naştere pentru fiecare femeie şi nou-născut şi subliniază necesitatea urgentă a înregistrării tuturor naşterilor şi deceselor.

Alte subiecte pe ordinea de zi au fost revizuirea prevederilor cu privire la vaccinarea îmotriva febei galbene, combaterea efectelor expunerii la mercur, rolul resurselor umane din domeniul sănătăţii, consolidarea sistemelor de reglementare a medicamentelor şi agenda de sănătate de după 2015.

    

SănătateaTV.ro