Numărul donatorilor de organe a înregistrat o creștere anul acesta, în comparație cu anul trecut, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT).

De altfel, 108 transplanturi au fost făcute de la începutul acestui an. Astfel, în primele luni din 2019 s-au făcut 21 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și patru intervenții de la donatori în viață, 53 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi și au fost făcute 26 de transplanturi renale de la pacienți în viață.

De asemenea, s-au realizat două transplanturi de cord și două de plămân și au fost exportate două grefe cardiace și cinci grefe pulmonare către Eurotransplant, arată datele făcute publice ANT.

Dacă în primele luni ale anului au fost doar câțiva donatori, din luna martie numărul acestora a ajuns la 27.

“În 2019, dintr-un număr de 76 de declarări de moarte cerebrală avem 31 de donatori reali, și, dacă în ianuarie-februarie am avut doar patru donatori, iată că din martie avem deja un număr de 27 de donatori. O creștere spectaculoasă în contextul în care am înregistrat un regres în anii anteriori”, a declarat dr. Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

La rândul său, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a venit cu cifre încurajatoare. “Au fost identificate 76 declarări de moarte cerebrală, în 17 cazuri familia a refuzat donarea, în celelalte 26 de cazuri, alte cauze medicale nu au permis prelevarea. Există un drum lung de la momentul declarării morții cerebrale până la momentul finalizării prelevării multiorgan", a precizat dr. Radu Zamfir.

Numărul scăzut de donatori (3,5 la un milion de locuitori) și numărul scăzut de spitale care identifică donatorii și se ocupă de prelevarea de organe (din 40 de spitale acreditate, doar cinci sunt active în programul de transplant) au fost de altfel cele mai acute probleme dezbătute în cadrul conferinței organizate cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului. De altfel, șeful șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, acad. prof. dr. Irinel Popescu, a cerut Ministerului Sănătății ca celor cinci spitale inclus în Programul Național de Transplant să li se alăture într-o prima etapă încă cinci unități sanitare.

Ultimul update: 5 iunie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.