Conversația inițială dintre un medic și pacientul său este un instrument important în elaborarea diagnosticului, însă mulți medici își întrerup pacienții cu mult înainte ca aceștia să detalieze motivul vizitei sau sursa îngrijorărilor cu privire la sănătate. Un studiu publicat recent în revista Journal of General Internal Medicine arată că doar unul din trei medici oferă pacienților oportunitatea de a explica motivul vizitei. Chiar și atunci, aceștia întrerup discursul pacienților, în medie, după doar unsprezece secunde.

            Un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii a analizat 112 consultații înregistrate, alese aleatoriu dintr-un lot de 700 de astfel de înregistrări, care includeau atât consultații ale medicilor specialiști, cât și din asistența primară – medici de familie, de exemplu. O consultație a durat în medie 30 de minute, însă pacientul a fost rugat să explice motivul vizitei în doar 36% din cazuri. Chiar și atunci când au fost întrebați de medici ce îi supără, pacienții au fost întrerupți, în medie, după doar unsprezece secunde.

Suprasolicitarea și graba de a finaliza consultația afectează medicii specialiști mai mult decât pe cei din sistemul de asistență primară, semnalează autorii studiului. Ei menționează că medicii specialiști ar putea „sări” peste discuția inițială despre motivul vizitei, pentru că au deja documentele care motivează solicitarea unui consult de specialitate. Aceasta nu este însă o scuză validă pentru a nu discuta cu pacientul despre simptomele sale, sau despre eventualele sale îngrijorări privind diagnosticul sau managementul bolii sale.

Întreruperile nu sunt întotdeauna inoportune. În unele situații, medicul poate întrerupe discursul pacientului pentru a-l ajuta să se concentreze mai bine asupra problemei, simptomelor, sau pentru a clarifica anumite detalii. Este însă foarte greu de crezut că unsprezece secunde ar fi suficiente pentru ca pacientul să explice simptomele, îngrijorările sau motivul vizitei sale, concluzionează autorii studiului.

Orientarea către pacient este un indicator important al calității actului medical. Este important ca deciziile terapeutice să includă pacientul și să țină cont de dorințele și nevoile acestuia. O bună comunicare este esențială pentru a crea o relație, un parteneriat activ între medic și pacient. Tu ce poți să transmiți în doar unsprezece secunde?

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro