Al 8-lea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant și Acces Vascular se desfășoară în perioada 26 – 28 aprilie 2012 la București. În deschiderea Congresului au luat cuvânt prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, președintele Asociației de Nefrologie și Acces Vascular din

România, președintele Asociației de Boli Renale Ereditare din România, președintele Fundației ”Academician Marin Voiculescu” și vicepreședinte al Congresului, prof. univ. dr. Eugen Moța, președintele Societății Române de Nefrologie și conf. univ. dr. Ligia Petrică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. Președintele celui de-al 8- lea Congres Națopnal de Nefrologie , Dializă, Transplant și Acces Vascular este prof. univ. dr Raymond Vanholder, președintele Asociației Europene de Nefrologie și Asociației Europene de Dializă și Transplant.

Evenimentul urmărește furnizarea celor mai recente informații privind actualitățile în managementul pacienților cu boală renală cronică, în managementul anemiei la pacienții cu insuficiență renală cronică în predializă și în tratament, precum și informații privind substituția renală prin dializa renală și transplant renal. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi expuse informații noi despre importanța referirii precoce a pacienților cu efecțiuni renale la specialistul nefrolog, terapiile substituției renale, riscul cardiovascular la pacienții renali, informații despre nefrologia clinică și ghiduri de practică clinică în nefrologie.

”Prin larga participare internațională dorim să oferim nu numai cele mai recente informații privind diagnosticul și tratamentul bolilor renale, dar și să ne integrăm cât mai bine în programele europeene și globale, în vederea accesării de fonduri necesare dezvoltării medicinei româneși”, apreciază prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, șeful Centrului de Medicină Internă și Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni.

O problemă importantă, discutată în cadrul evenimentului este cea a lipsei de solidaritate dintre medicii nefrologi, dar și dintre alte specialității. În acest sens, prof. univ. dr. Eugen Moța a subliniat că ”în practica clinică există foarte puțină colaborare și din păcate rata de mortalitate etse foarte mare. Din această cauză pacienții ajung prea târziu și la nefrolog și la cardiolog. Este nevoie de o echipă și de o intervenție multidisciplinară în bolile nefrologice”. Totodată, necesitatea unei echipe multidisciplinare a fost susținută și de dr. Dan Deleanu. Acesta a declarat că ”nefrologia și cardiologia ar trebui să se întâlnească și să lucreze împreună, pentru că bolnavul nu are o singură boală”.

Al 8-lea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant și Acces Vascular a fost organizat de Asociația de Nefrologie și Acces Vascular din România, Fundația ”Academician Marin Voiculescu” și de Centrul de Medicină Internă și Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

SănătateaTV.ro