Organele prelevate de la un donator în vârstă de 21 de ani aflat în moarte cerebrală au salvat cinci vieți și au făcut posibilă realizarea celui de-al treilea transplant pulmonar efectuat în România, a anunțat la 31 octombrie Agenția Națională de Transplant.

O echipă de medici de la Spitalul Clinic „Sf. Maria” din București a efectuat în cursul zilei de azi a treia operație de transplant pulmonar realizată în țara noastră, o intervenție cu un grad mare de dificultate. Donatorul a fost un tânăr de 21 de ani aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism craniocerebral, iar beneficiarul – un pacient în vârstă de 34 de ani din București.

Intervenția chirurgicală a durat mai bine de șase ore, a fost extrem de dificilă din cauza fibrozei chistice de care suferea pacientul și a fost efectuată de aceeași echipă de medici de la Spitalul Clinic „Sf. Maria” care a realizat și primele două operații de transplant pulmonar, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

În urma intervenției, managerul Spitalului Clinic „Sf. Maria”, dr. Narcis Copcă, a declarat că starea bărbatului care a suferit intervenția este bună și că acesta se află într-o secție specială de terapie intensivă, unde este monitorizat conform protocoalelor.

Organele prelevate de la tânărul donator care fusese internat la Spitalul Județean Baia-Mare au ajuns la cinci pacienți din întreaga țară. Pe lângă transplantul pulmonar, s-au efectuat două transplanturi renale, unul de cord și unul hepatic. Transplanturile au fost realizate de echipe de medici din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, se anunță într-un comunicat de presă emis de Minsiterul Sănătății.

Ultimul update: 31 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.