Cei care consumă frecvent substanțe obținute prin distilare în cazane metalice au o încărcătură cu plumb mai mare decât restul populației. Este semnalul de alarmă tras de Dr. Radu Țincu. Medicul primar  ATI – Toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgență București a atras atenția asupra pericolului generat de distilarea de produse spirtoase în gospodării, în cazane metalice.

”La plumb există pentru toate țările europene care încă au acest obicei al distilării de produse spirtoase în gospodărie, folosind acele cazane metalice, multe dintre ele au structuri care sunt realizate din plumb, pentru că este un metal foarte moale, maleabil, ușor de modelat, au cupru o serie întreagă, multe dintre ele au aluminiu, gândiți-vă că toate aceste structuri metalice sunt expuse la o temperatură extrem de ridicată în prezența unui alcool care funcționează ca un solvent și la o presiune foarte ridicată”, a explicat dr. Radu Țincu, specialist care activează în singura secție de ATI – Toxicologie din țară.  

Medicul primar Radu Țincu a explicat și procesul prin care particulele de metal ajung să fie consumate odată cu băutura preparată în cazanele metalice.

”Toate aceste elemente: alcool, presiune și temperatură nu fac altceva decât să elimine o serie întreagă de particule din metal, particule care se vor regăsi în distilatul pe care omul îl consumă. Sunt studii publicate la nivel mondial și certificate și de noi în România care au arătat că cei care consumă în mod frecvent, uzual, aceste substanțe obținute prin distilare în cazane metalice au o încărcătură cu plumb mai mare decât restul populației”, e explicat medicul Țincu.

Soluția alternativă ar fi utilizarea unui recipient care nu este din metal, consideră medicul Radu Țincu:

”Nimeni nu vrea să pierdem acest obicei, trebuie conservat, însă trebuie să le realizăm în aparate de distilare din sticlă termorezistentă, există astfel de aparate complet din sticlă, astfel încât să fim siguri că materialul din care este realizat aparatul nu are efect toxic asupra noastră. Sunt corelații între prezența metalelor grele și anumite boli neurologice degenerative, inclusiv Alzheimer-ul, inclusiv Parkinson-ul, inclusiv toate aceste demențe senile pe care nu ni le explicăm și care pur și simplu au explodat din punctul de vedere al incidenței”, a atras atenția Dr. Radu Țincu.

Medicul Țincu a mai precizat și că există o corelație între prezența metalelor grele și bolile canceroase, în special cele de tub digestiv.

 

Ultimul update: 7 decembrie 2019