„Alergia alimentară, o problemă globală care nu dispare” este tematica sub care se desfășoară anul acesta Săptămâna mondială a alergiei, marcată în perioada 7-13 aprilie 2019. Săptămâna mondială a alergiei este un eveniment anual organizat sub egida World Allergy Organisation (WAO) care pune accent pe bolile alergice și astmul și aduce în prim plan ultimele informații în domeniu. WAO estimează că cel puțin 240 de milioane de persoane suferă de afecțiuni de tip alergic și că tendințele înclină spre o creștere a prevalenței în întreaga lume.

Anul acesta, Săptămâna mondială a alergiei are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a alergiei la alimente, care este de altfel o problemă globală. În acest moment, nu există tratament și singura soluție este evitarea consumului alergenilor alimentari, alături de o strategie bine definită pentru situațiile de urgență și prim-ajutor.

 

Un copil din zece are alergie la alimente

 

Alergiile alimentare afectează până la 10% din populație (unul din zece copii are o alergie alimentară) și de multe ori sunt asociate cu alte boli alergice, cum ar fi dermatita atopică, astmul și rinita alergică. Alergiile alimentare sunt declanșate de un răspuns imun eronat, hiperreactiv față de proteine alimentare, iar alimentele cel mai frecvent implicate sunt arahidele, alunele, proteinele laptelui de vacă, oul, grâul, soia, peștele, fructele de mare și semințele (ex.: susan), cu particularități legate de  vârsta pacientului.

Tratamentul reacțiilor acute trebuie să fie adaptat la severitate și la îngrijirea pe termen lung. Terapia standard reprezintă scoaterea din dietă a alergenelor identificate drept factor declanșator al unei reacții alergice. În acest fel, mulți copii dezvoltă toleranța în timp. Însă atât pentru un diagnostic corect, cât și pentru tratamentul adecvat este foarte importantă consultarea medicului specialist alergolog.

 

Campanie de conștientizare și educare a populației

 

În țara noastră, în această perioadă, Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) derulează campania „Alergia nu este un moft”, care este susținută de Ministerul Sănătății. Anul trecut, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministerului educației naționale, au fost introduse stilouri autoinjectoare cu adrenalină în unitățile de învățământ din țară în care există cel puțin un copil cu alergie.

„Continuăm colaborarea cu AREA, astfel încât să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor care au dezvoltat alergii. Însă, pe lângă asigurarea tratamentelor necesare, este nevoie de această campanie de conștientizare și educare a populației, în special pentru siguranța copiilor cu alergii, care, pe de o parte, nu trebuie să se simtă marginalizați iar pe de altă parte, trebuie feriți de factorii alergeni”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

În campania din acest an se alătură și Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică.

Ultimul update: 11 aprilie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.