Peste 420.000 de persoane din întreaga lume mor în fiecare an din cauza alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți, toxine sau substanțe chimice. Alte 600 de milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an din aceeași cauză – mâncarea contaminată.

Alimentele contaminate pot cauza peste 200 de boli diferite, de la diaree la tipuri de cancer. Copiii cu vârste mai mici de cinci ani sunt cel mai afectați de boli datorate alimentelor contaminate – 125.000 de copii mor în fiecare an din această cauză, atrage atenția OMS într-un document pe tema siguranței alimentelor.

 

Este nevoie de măsuri concrete și susținute internațional

 

Zilele acestea, la Addis Abeba, capitala Etiopei, are loc prima Conferință internațională pe tema siguranței alimentelor. Conferința reunește reprezentanți ai autorităților guvernamentale (miniștri ai sănătății, ai agriculturii, ai comerțului) și ai agențiilor internaționale, oameni de știință, reprezentanți ai industriei și ai consumatorilor din aproximativ 130 de state din întreaga lume.

Conferința este organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială a Comerțului (WTO), Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Uniunea Africană (AU).

Scopul conferinței este de a identifica acțiuni concrete care vor garanta accesul întregii populații a planetei la alimente mai sigure, acum și în viitor. Participanții la conferință au căzut de acord că siguranța alimentelor trebuie monitorizată și verificată în toate etapele: producție, transport, depozitare, procesare, gătire, până la consumul uman.

 

„Siguranța alimentelor este problema tuturor”

 

Acest aspect este cu atât mai important în prezent: trăim într-o societate globalizată, în care granițele au devenit virtuale. Alimentele care ajung pe masa noastră au trecut prin mai multe țări și de mai multe granițe. Este în interesul nostru, al tuturor, să asigurăm respectarea standardelor de calitate în alimentație – nu doar la noi în țară – ci în întreaga lume. Acesta a fost și mesajul lansat cu prilejul deschiderii conferinței de către directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care este de origine etiopian.

„Cu toate că alimentele nesigure sunt cauza a sute de mii de decese anual, acest subiect nu a primit până în acest moment atenția cuvenită din partea autorităților. Garantarea accesului cetățenilor la alimente sigure presupune investiții susținute în legislație, dar și în laboratoare de testare, în instrumente de supraveghere și monitorizare a calității hranei. În lumea globalizată în care trăim, siguranța alimentelor este problema tuturor”, a spus directorul general al OMS.

Ultimul update: 12 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.