O mare parte dintre alimentele pentru copii comercializate în Europa nu este adecvată sugarilor sub vârsta de șase luni și conțin niveluri foarte ridicate de zahăr, arată două studii noi realizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa.

Aproape opt mii de produse destinate copiilor între șase luni și trei ani au fost testate în peste 500 de magazine din Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) și Haifa (Israel) în perioada noiembrie 2017-ianuarie 2018.

Raportul a arătat că alimentele considerate necorespunzătoare de către OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici.

 

Nivelul foarte ridicat de zaharuri din alimentele pentru bebeluși, motiv de îngrijorare

 

În toate cele patru orașe, între 28% și 60% dintre produsele comercializate erau etichetate ca fiind adecvate pentru sugari sub vârsta de șase luni, asta deşi OMS recomandă ca nou-născuţii să fie hrăniţi în mod exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub şase luni.

"Alimentația bună în primii ani de viață  rămâne cheia pentru asigurarea creșterii și dezvoltării optime a copiilor și pentru o sănătate mai bună mai târziu în viață", a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

În trei orașe dintre cele supuse studiului, jumătate sau mai multe dintre produse aveau peste 30% din calorii provenite din zaharuri totale, iar o treime din produse conțineau zahăr, suc concentrat de fructe sau alți agenți îndulcitori ca ingredient. OMS avertizează că aceste arome și zaharuri adăugate ar putea afecta dezvoltarea preferințelor gustului copiilor care ar putea opta pentru alimente dulci când vor crește. Deși fructele și legumele care conțin zaharuri în mod natural sunt potrivite pentru sugari și copii mici, nivelul foarte ridicat de zaharuri din produsele comerciale pasate este, de asemenea, un motiv de îngrijorare, mai atenționează OMS Europa.

"Se așteaptă ca alimentele pentru sugari și copii mici să respecte diferite recomandări nutriționale și compoziționale stabilite. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la faptul că multe produse pot fi conține prea multe zaharuri ", spune dr. João Breda, șeful Oficiului European al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.  

Pentru a determina care alimente sunt inadecvate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șase și 36 de luni, OMS a elaborat un model de profil nutrițional (NPM), pe care le-a prezentat statelor membre UE pentru a le evalua.

Ultimul update: 17 iulie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.