O mare parte dintre alimentele pentru copii comercializate in Europa nu este adecvata sugarilor sub varsta de sase luni si contin niveluri foarte ridicate de zahar, arata doua studii noi realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru Europa.

Aproape opt mii de produse destinate copiilor intre sase luni si trei ani au fost testate in peste 500 de magazine din Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) si Haifa (Israel) in perioada noiembrie 2017-ianuarie 2018.

Raportul a aratat ca alimentele considerate necorespunzatoare de catre OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici.

 

Nivelul foarte ridicat de zaharuri din alimentele pentru bebelusi, motiv de ingrijorare

 

in toate cele patru orase, intre 28% si 60% dintre produsele comercializate erau etichetate ca fiind adecvate pentru sugari sub varsta de sase luni, asta deşi OMS recomanda ca nou-nascuţii sa fie hraniţi in mod exclusiv cu lapte matern in primele şase luni de viaţa şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub şase luni.

“Alimentatia buna in primii ani de viata  ramane cheia pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii optime a copiilor si pentru o sanatate mai buna mai tarziu in viata”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

in trei orase dintre cele supuse studiului, jumatate sau mai multe dintre produse aveau peste 30% din calorii provenite din zaharuri totale, iar o treime din produse contineau zahar, suc concentrat de fructe sau alti agenti indulcitori ca ingredient. OMS avertizeaza ca aceste arome si zaharuri adaugate ar putea afecta dezvoltarea preferintelor gustului copiilor care ar putea opta pentru alimente dulci cand vor creste. Desi fructele si legumele care contin zaharuri in mod natural sunt potrivite pentru sugari si copii mici, nivelul foarte ridicat de zaharuri din produsele comerciale pasate este, de asemenea, un motiv de ingrijorare, mai atentioneaza OMS Europa.

“Se asteapta ca alimentele pentru sugari si copii mici sa respecte diferite recomandari nutritionale si compozitionale stabilite. Cu toate acestea, exista preocupari cu privire la faptul ca multe produse pot fi contine prea multe zaharuri “, spune dr. João Breda, seful Oficiului European al OMS pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile.  

Pentru a determina care alimente sunt inadecvate pentru copiii cu varsta cuprinsa intre sase si 36 de luni, OMS a elaborat un model de profil nutritional (NPM), pe care le-a prezentat statelor membre UE pentru a le evalua.