Allergan recheama implanturile mamare texturate Biocell din intreaga lume, la mai mult de sase luni dupa ce a oprit vanzarea lor in Uniunea Europeana. Aceasta dupa ce autoritatile americane au invocat riscuri legate de dezvoltarea unei forme rare de cancer si au cerut companiei sa retraga produsul de pe piata SUA.

Autoritatea americana de reglementare in domeniul medicamentelor si dispozitivelor medicale, FDA, a conchis ca folosirea implanturilor mamare texturate Biocell este corelata cu o crestere a riscului de dezvoltare a unui tip rar de cancer, cunoscut ca limfom anaplazic cu celule mari, scrie Reuters.

“Dupa ce dovezile au indicat ca produsul Allergan pare sa fie legat direct cu riscuri semnificative pentru pacient (…), FDA a luat masuri pentru a alerta compania in legatura cu noile dovezi si ca este necesara o retragere a produsului”, a declarat Amy Abernethy, comisar adjunct FDA.

 

Implanturile Biocell, interzise in UE

 

Franţa a fost prima ţara ce a interzis, la sfarsitul anului trecut, implanturile mamare banuite ca pot declanşa forma rara de cancer.

Potrivit AFP, interdicţia franceza a vizat toate implanturile mamare Biocell realizate dintr-un inveliş «macrotexturat», ce ar fi vinovat de 59 de cazuri de limfom anaplazic cu celule mari, in ultimii 8 ani in Franţa. Trei femei au murit in urma complicaţiilor.

Totodata, autoritaţile din Paris au decis interzicerea protezelor realizate dintr-o pelicula de poliuretan – ce reprezentau, la acel moment, 3% din piaţa de implanturi.

Ca masura de precauţie, autoritaţile franceze au retras de pe piaţa si implanturi ce au o textura echivalenta cu Biocell şi fabricate de alte cinci laboratoare. in total, a fost vorba de 27% din implanturile ce au fost vandute in Franţa anul trecut.

O zi mai tarziu, Allergan a anuntat ca ca va retrage de pe piata Uniunii Europene implanturile sale mamare texturate.

Mai multe site-uri de chirurgie plastica sustin ca implanturile texturate se fixeaza mai bine decat implanturile netede, dar au un risc mai mare de aparitie a unor scurgeri.