O analiză făcută în 2016 de Asociaţia Salvaţi Copiii scoate la iveală o situaţie extrem de îngrijorătoare, pentru care ar trebui să se prevadă măsuri rapide. Datele arată că 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, iar 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator. Totodată, 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Mai mult, rezultatele analizei au arătat că maternităţile din ţara noastră se confruntă şi cu o vechime mare a echipamentelor. Mai exact, incubatoarele standard cele mai vechi din maternităţile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, iar cele din unităţile de nivel II în 1967. Cât despre maternităţile de nivel III, incubatoarele sunt din 1994. În ceea ce priveşte incubatoarele pentru nou-născuţi, cele mai vechi astfel de echipamente pentru maternităţile de nivel I sunt din anul 2000, iar pentru unităţile de nivel II şi III acestea sunt din 1966, respectiv 1994.

În România, rata mortalităţii infantile a scăzut considerabil din 1990 încoace. Dacă în 1990 se înregistrau 8.471 de decese, în 2016 erau înregistrate 1.386 de decese, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Salvează Vieţi. Cu toate acestea, România este în fruntea ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.

SănătateaTV.ro