Mai mult de 80% din pacienții care se prezintă la medic acuză durere. Dintre aceștia, patru din cinci primesc tratament inadecvat pentru durerea resimțită și raportată. Diagnosticul și evaluarea corectă a durerii sunt necesare pentru a prescrie tratamentul adecvat. Însă, pentru mulți din pacienții cu durere cronică (și nu numai), este dificil să descrie tipul sau intensitatea durerii resimțite, deoarece percepția asupra durerii este una extrem de subiectivă.

În prezent, când se prezintă la medic cu durere, pacienților li se cere să determine intensitatea acesteia pe o scală de la unu la zece. O altă variantă este de a oferi o selecție de adjective din care pacientul alege varianta care se potrivește cel mai bine tipului de durere resimțit. Ambele metode au însă limitări importante: scala de la unu la zece este foarte restrictivă, iar descrierea tipului de durere prin cuvinte și fraze presetate se poate lovi de bariere ce țin de nivelul de educație al persoanei intervievate sau cu o neconcordanță între senzație și adjectivele oferite pentru a descrie durerea. Astfel, în multe instanțe, pacienții simt ca nu pot să descrie cu exactitate medicului ceea ce simt.

Pentru a îmbunătății comunicarea durerii între pacient și medic, o echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, a dezvoltat o aplicație pe mobil care permite utilizatorului să folosească animații pentru a descrie tipul și intensitatea durerii resimțite (vezi video). Rezultatele testului clinic al acestei aplicații – Painimation – au fost publicate săptămâna aceasta în Journal of Medical Internet Research. Din cei 190 de pacienți cu durere cronică care au testat aplicația, 80% au considerat că acesta oferă o alternativă ușor de folosit, rapidă și eficientă pentru comunicarea tipului și intensității durerii resimțite.

La început, aplicația Painimation cere utilizatorilor să indice pe un model anatomic locul (sau locurile) unde durerea este resimțită și gradul de extindere al suprafeței afectate. Apoi, le cere să selecteze o animație (din opt modele presetate) care să explice tipul de durere resimțit. La final, aceștia pot seta intensitatea durerii resimțite.

Această metodă inovativă de autoevaluare a durerii are aplicații clinice importante. Pacienții pot descrie acum mai eficient tipul și intensitatea durerii resimțite, eliminând lipsa de acuratețe, barierele lingvistice, dar și pe cele care țin de comunicare sau de nivelul de educație. Pentru medici, diagnosticarea cauzelor care duc la durere ar putea fi astfel simplificată, la fel și alegerea unui tratament antialgic adecvat.

Ultimul update: 18 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.