Doar 23 de spitale din 147 evaluate, până în prezent, îndeplinesc condițiile de acreditare la nivel internațional, anunță Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), printr-un comunicat de presă. Datele ANMCS arată că 106 spitale din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parțial condițiile de acreditare și se află sub supravegherea ANMCS pentru 12 luni. În această perioadă, instituțiile responsabile, precum Ministerul Sănătății și unitățile administrativ-teritoriale, trebuie să le sprijine în scopul creșterii nivelului de conformitate. Din cele 147 de spitale evaluate, 18 nu îndeplinesc condițiile de acreditare.

De asemenea, ANMCS arată că procesul de acreditare a fost finalizat numai pentru 47 de spitale. Autoritatea trage un semnal de alarmă și spune că Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică sunt direct responsabile de deficiențele apărute în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare. Asta pentru că spitalele funcționează în baza autorizației sanitare de funcționare eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică și nu în baza certificatului de acreditare.

„Până la această dată, în cadrul ANMCS, nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau a vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora”, se arată în comunicatul ANMCS.

Actualele standarde ANMCS sunt acreditate la nivel internațional de ISQua, din februarie 2018. Acestea au fost elaborate și adoptate după ce ANMCS a constat că deficiențele unităților sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate.

ANMCS susține că, în prezent, spitalele funcționează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizațiile sanitare de funcționare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spațiul public.

Ultimul update: 10 decembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.