Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează cea de a treia campanie anuală de promovare a conștientizării importanței raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente. ANMDM face un apel către populație să raporteze reacțiile adverse ale medicamentelor apărute atât la copii cât și la femeile însărcinate. În acest mod se poate contribui la îmbunătățirea profilului de siguranță al medicamentului, susțin reprezentanții instituției printr-un comunicat.

Campania, derulată în perioada 19-23 noiembrie, se desfășoară în cadrul unei săptămâni dedicate ridicării gradului de conștientizare, în care sunt implicate 28 de autorități de reglementare în domeniul medicamentului din Uniunea Europeană, Australia, Mexic și Noua Zeelandă. Din cauza deficitului de raportare, campania desfășurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conștientizare, cât și pentru consolidarea sistemului, anunță ANMDM.

„Autoritățile de reglementare se vor concentra împreună asupra creşterii numărului de raportări de reacții adverse suspectate la sugari și copii precum și în timpul sarcinii și al alăptării. Anul trecut, raportările referitoare la populația pediatrică au reprezentat numai 5.9% din numărul total de raportări de reacții adverse suspectate, cunoscute sub denumirea de rapoarte de reacții adverse la medicamente. (...) Posibilele reacții adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o „oarecare stare de rău”, iar raportarea acestora poate veni în sprijinul autorităților de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiții de siguranță a medicamentelor aflate pe piață și luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive”, precizează ANMDM.

 În plus, reprezentanții instituției susțin că oricine poate contribui la îmbunătățirea siguranței medicamentelor prin raportarea online a oricărei reacții adverse suspectate cu ajutorul internetului, ușor și rapid. De asemenea, dacă există reacții adverse suspectate, pacientul trebuie să se adreseze medicului, farmacistului sau asistentului medical. În anul 2017, cea de a doua campanie desfășurată pe aceeași temă a dus la o creștere de 16% a raportărilor de reacții adverse și de 11% la nivel global în UE.

Ultimul update: 21 decembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.