Antibioticele ajuta la tratarea infectiilor, dar unele dintre ele pot fi periculoase pentru inima umana. Un studiu recent arata ca antibioticele din clasa fluorochinolonelor pot dubla riscul unor afectiuni cardiace grave. Astfel, aceasta clasa de medicamente prescrisa pentru diferite tipuri de infectii, precum cele toracice sau ale tractului urinar, poate provoca regurgitare aortica si mitrala, ceea ce poate duce apoi la insuficienta cardiaca. Cel mai folosit antibiotic din aceasta clasa este ciprofloxacina, in timp ce levofloxacina, moxifloxacina si norfloxacina sunt mai putin utilizate. 

 

Fluorochinolonele, mai periculoase ca alte antibiotice

 

Cercetatorii de la Universitatea din Columbia Britanica, Canada, au analizat 125.020 de pacienti care au luat antibiotice in ultimul an. Unora li s-au prescris fluorochinolone, in timp ce altii au luat amoxicilina sau azitromicina, alte tipuri de antibiotice.

Echipa de cercetare a descoperit 12.505 de cazuri de insuficienta aortica, care poate afecta modul in care circula sangele prin corp. in cazul pacientilor carora li se prescrisese fluorochinolona, riscul aparitiei unei insuficiente aortice a fost de 2,4 ori ori mai mare decat in randul pacientilor care au utilizat amoxicilina si de 1,8 ori mai mare decat in cazul celor care au luat azitromicina.

De asemenea, pacientii care renuntasera la fluorochinolona cu pana la 60 de zile inaintea analizelor prezentau un risc de 1,5 ori mai mare de insuficienta aortica in comparatie cu utilizatorii de amoxicilina.

Potrivit unuia dintre autorii principali ai studiului, fluorochinolonele sunt prescrise in exces din cauza comoditatii. „Poti trimite pacientii acasa cu recomandarea sa ia o pastila pe zi. Aceasta clasa de antibiotice este foarte convenabila, dar pentru majoritatea cazurilor, in special in cazul infectiilor dobandite in comunitate, aceste medicamente nu sunt cu adevarat necesare. Tratamentul gresit poate provoca atat rezistenta la antibiotice, cat si probleme cardiace grave”, a declarat dr. Mahyar Etminan, oftalmolog la Universitatea din Columbia Britanica.

Cercetatorii spera ca studiul lor va ajuta publicul si medicii sa inteleaga ca antibioticele fluorochinolone ar putea fi de vina in cazul pacientilor care prezinta probleme cardiace si la care nu a fost descoperita o alta cauza. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Journal of the American College of Cardiology.