În fiecare an, aproape 650 de mii de decese sunt asociate bolilor respiratorii cauzate de gripa sezonieră, arată estimările Centrului American pentru Controlul și Prevenția Bolilor, Organizației Mondiale a Sănătății și partenerilor globali din domeniul sănătății.

Noile cifre se bazează pe date colectate recent, provenite din grupuri de state variate, inclusiv din cele cu venituri medii mai mici și exclud decesele cauzate de bolile non-respiratorii, informează OMS.

„Aceste cifre arată povara ridicată pe care o constituie gripa sezonieră și costurile substanțiale sociale și economice pe care le produce lumii. Ele evidențiază importanța prevenției gripei sezoniere, dar și a pregătirii pentru pandemii ”, a spus dr. Peter Salama, directorul executiv al programului de urgență în domeniul Sănătății al OMS.

Estimările au luat în considerare descoperirile făcute de studii recente în domeniul mortalității asociate gripei sezoniere, inclusiv un studiu făcut de Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor, publicat pe 14 decembrie, în revista de specialitate The Lancet.

Potrivit Centrului, cele mai multe decese se produc în rândul populației de peste 75 de ani și în țările din regiunile sărace. În Africa Sub-Sahariană se înregistrează cel mai ridicat grad de risc privind mortalitatea asociată gripei sezoniere, urmată îndeaproape de regiunile din Estul Mediteranei și Asia de Sud-Est.

„Toate statele, sărace și bogate, mici și mari, trebuie să colaboreze pentru a controla epidemia de gripă sezonieră înainte de apariția următoarei pandemii. Acest lucru include creșterea capacității de a detecta și răspunde epidemiei și întărirea sistemului sanitar, astfel încât să fie îmbunătățită sănătatea celor vulnerabili și supuși celui mai mare risc de îmbolnăvire”, a adăugat dr. Peter Salama.

Aproape toate decesele în rândul copiilor sub cinci ani cu infecții ale tractului respirator asociate gripei au loc în statele aflate în curs de dezvoltare, dar efectele epidemiilor de gripă sezonieră asupra celor mai săraci nu sunt cunoscute în totalitate, menționează OMS.

În acest context, organizația încurajează statele să prioritizeze prevenția gripei și să ofere informații despre politicile de prevenție. Anual, este recomandată vaccinarea împotriva gripei sezoniere pentru a se preveni îmbolnăvirile și complicațiile produse de această infecție.  

Ultimul update: 23 octombrie 2018

SănătateaTV.ro