Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) susține deschis vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, boală infecţioasă cu efecte majore asupra întregii societăţi. APAH-RO consideră că o mai bună colaborare între factorii implicaţi – autorităţi, medici, asociaţii – în domeniul informării şi educării cetăţenilor asupra avantajelor şi implicaţiilor vaccinării copiilor ar duce la luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză de către părinţi, se arată într-un comunicat de presă transmis de asociație.

 

„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, în forma acută şi cronică, fapt pentru care luni de zile am atras atenţia autorităţilor cu privire la riscurile lipsei vaccinului împotriva hepatitei B pentru nou-născuţi. APAH-RO militează încă din 2009 pentru modificarea legislaţiei astfel încât să se asigure dreptul la vaccinare, dar şi la tratament tuturor pacienţilor care suferă de această boală infecţioasă. În acest context, nu putem decât să ne aliniem majorităţii medicilor şi să sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinării copiilor”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

 

APAH-RO susține că statul român este responsabil de a asigura neîntrerupt un stoc suficient de vaccinuri pentru a evita declanşarea unor crize din cauza lipsei vaccinului. Conform asociației, introducerea vaccinului împotriva hepatitei B, în anul 1995, în schema de vaccinare a avut mari beneficii, numărul de pacienţi nou infectaţi scăzând.

 

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți bebelușii să primească prima doză de vaccin cât mai repede după naștere, de preferat în primele 24 de ore.”, a adăugat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

 

VHB, virusul care cauzează hepatita B, se poate transmite prin sânge, de la mamă la copil, în timpul naşterii sau prin fluide corporale (spermă, secreţii vaginale, salivă). Virusul se transmite prin:

contacte sexuale neprotejate; reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuţe de dinţi, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical şi stomatologic, contaminate şi nesterilizate corect; venirea în contact direct cu sângele, chiar şi uscat, sau cu rănile deschise ale unei persoane infectate; prin piercing-uri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile.

 

Conform comunicatului de presă transmis de APAH-RO, virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. Virusul rezistă o perioadă mare de timp în condiţiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit în contact cu sânge contaminat şi nu au fost sterilizate corect) cel puţin 7 zile, timp în care poate infecta persoanele care sunt expuse. 

SănătateaTV.ro