Premiera nationala al Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Substantele utilizate in chimioterapie vor fi preparate cu ajutorul a doi roboti de dilutie automata.

Achiziţia face parte dintr-un proiect intitulat “Creşterea performanţei in diagnosticul şi tratamentul cancerelor la copii prin imbunataţirea echipamentului tehnic, achiziţia de aparatura moderna, instruirea personalului medical şi dezvoltarea de recomandari”, in valoare de 3,7 milioane de euro, prin programul “Provocari in sanatatea publica la nivel european”, finanţat prin Mecanismul Financiar economic European 2014-2021.

Operator al programului este Ministerul Sanataţii, in parteneriat cu Directoratul Norvegian de Sanatate, relateaza Agerpres.

“O sa fie un real succes pentru institut, in primul rand pe partea de management terapeutic şi diagnostic al pacienţilor oncopediatrici. Aici ma refer atat pe partea de oncologie medicala, unde vom realiza o premiera la nivel naţional, achiziţia celor doi roboţi de diluţie pentru chimioterapie, dar şi pe partea de radioterapie, lucru extrem de deficitar, atat prin prisma numarului redus de specialişti la nivel naţional, cat şi prin absenţa unor ghiduri de diagnostic şi tratament pentru patologia oncopediatrica. Va fi un lucru extrem de bun”, a declarat intr-o conferinţa de presa, managerul Institutului Oncologic Cluj, Catalin Vlad.

Proiectul este derulat de Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţa” Cluj-Napoca alaturi de Spitalul Clinic de Urgenţa “Louis Ţurcanu” Timişoara, Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti.

“Sunt trei activitaţi principale. Prima va fi achiziţia de aparatura moderna, unde, la acest capitol, aş menţiona un simulator CT folosit pentru radioterapia la copii şi, ceea ce reprezinta o noutate pe plan naţional, va fi achiziţionarea unor roboţi de diluţie, folosiţi in prepararea soluţiilor de citostatice care vor fi aplicate in tratamentul chimioterapic”, a declarat, la randul sau, coordonatorul proiectului, Vlad Schiţcu.

in Romania, anual se inregistreaza 400-500 de noi cazuri de copii cu cancer, iar circa 5.000 de copii şi adolescenţi sunt sub tratament, in diferite stadii ale bolii.