Mai multe organizații care se ocupă de îngrijirea persoanelor care suferă de cancer lansează un apel pentru schimbare în managementul cancerului mamar în România. Prin acest demers se transmit încurajări către autorități, medici, responsabili din industria farmaceutică, mass-media, dar și pacienți și aparținători, să contribuie la dezvoltarea și implementarea unui plan strategic pentru cancerul de sân. Planul strategic pentru cancerul de sân este un program de politici de sănătate publică format dintr-un set de măsuri și tactici specifice, ce poate fi încadrat în dezvoltarea ulterioară a Planului național de cancer, se arată într-un comunicat al Fundației Renașterea. Apelul pentru elaborarea planului face parte din campania „Câștigăm speranță pentru femeile din România”.

„În conformitate cu recomandările internaționale și în linie cu sistemele de management ale cancerului la nivel european, planul propus vizează mai multe direcții strategice pentru îmbunătățirea managementului cancerului mamar, cum ar fi: implementarea programului național de screening vizând depistarea în stadii precoce și prevenția secundară, asigurarea accesului la timp la investigații și tratament adecvat pentru toate femeile diagnosticate cu cancer mamar, servicii medicale oferite în unități specializate de către echipe medicale multidisciplinare, îmbunătățirea calității vieții și sănătății emoționale ale pacientelor și familiilor acestora”, se arată în comunicat.

De asemenea, planul ar trebui, în opinia celor care îl propun, să conțină măsuri pentru pacientele cu cancer de sân în stadii avansate și să includă derularea unor campanii educaționale adresate femeilor, asigurarea integrării profesionale a femeilor diagnosticate cu cancer de sân, dar și colectarea datelor legate de cancerul de sân în toate stadiile, prin realizarea unui registru național.

Ultimul update: 30 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.