Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMG) atrage atenția că mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producție sau delistate în perioada imediat următoare din cauza taxei de clawbak. Producătorii de medicamente spun că printre ele se află  medicamente esențiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale.

„Cred că suntem cu toții de acord că o taxă pe vânzări de 42% nu este sustenabilă pentru nicio companie. Această taxă pe vânzări, combinată cu politica celui mai mic preț dintr-un coș de 12 țări de referință, cu obligația ca prețul medicamentului generic să fie la maximum 65% din prețul medicamentului inovativ al cărui generic este, nu poate să ducă decât la catastrofă pentru pacienți și faliment pentru industrie”, a declarat Viorica Predună, vicepreședinte APMGR.

 Producătorii de medicamente spun că principala cauza a dispariției acestora este taxa clawback, aplicată în mod uniform atât medicamentelor scumpe, de câteva mii de euro cât și celor ieftine, care costă câteva zeci de lei. Aceștia mai arată că ei nu mai pot susține un consum de care nu sunt responsabili și care crește în special din cauza introducerii necondiționate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative. 

„Nu este echitabil pentru noi să finanțăm un consum pe care noi nu îl generăm. Mai important, nu ne putem permite să finanțăm acest consum, ceea ce înseamnă că trebuie să renunțăm la medicamentele ale căror costuri de producție nu mai pot fi acoperite sau să închidem facilități de producție. Și pacienții și economia României vor pierde”, a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

În acest context, producătorii de medicamente generice au două soluții pentru a salva medicamentele ieftine ca să nu dispară de pe piață. Prima soluție se referă la introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamente. Aici producătorii de medicamente propun diferențierea în funcție de preț în două categorii. În prima categorie, ar trebui incluse medicamentele scumpe, cele pentru care nu există aprobat un preț de referință generic sau biosimilar, sau la care prețul este mai mare decât prețul de referință generic sau biosimilar. În cea de-a doua categorie intră medicamentele mai ieftine, pentru care există aprobat un preț de referință generic sau biosimilar, iar acesta este mai mic sau cel mult egal cu prețul de referință generic sau biosimilar.

A doua soluție se referă la aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanțare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat.

Taxa clawback a ajuns deja, potrivit APMGR, la 24.13 % în primul trimestrau al acestui an, față 19.86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15.62%, în primul trimestru al anului 2016. Taxa clawback se aplică la un preț al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor și farmaciilor, care devin fixe la un preț al medicamentului mai mare de 300 de lei. Din această cauză taxa clawback este mai mare pentru medicamentele ieftine în comparație cu medicamentele mai ieftine.  De exemplu taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei și este de abia 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei. 

SănătateaTV.ro