O femeie gravidă din 10 merge la medic doar atunci când consideră necesar, iar 34,8% dintre româncele însărcinate nu fac nici măcar ecografiile obligatorii, arată un studiu realizat recent la nivel național, sub coordonarea unei clinici de profil din București. Pentru o femeie dintr-o sută de gravide care merg la medic, asta înseamnă o singură vizită în cele 9 luni de sarcină.

Medicul ginecolog, Chadi Muheidli, crede că acest rezultat are la bază o problemă financiară.

„În ceea ce privește ecografiile morfologice fetale, cred că este vorba despre o problemă financiară la mijloc, în cazul persoanelor care nu fac această investigație, întrucât informațiile circulă foarte ușor acum și nu cred că există vreo viitoare mămică să nu știe de importanța acestor investigații. Statul decontează aceste ecografii, însă este nevoie să îți faci programare din timp, uneori chiar și cu 2 luni înainte. Prin urmare, este destul de dificil de prins un loc fix în săptămânile în care trebuie făcute aceste ecografii, căci ele au un interval specific”, spune Chadi Muheidli, potrivit unui comunicat de presă primit pe adresa redacției Sănătatea TV.

În ceea ce privește testele pentru depistarea malformațiilor, datele arată că 13% dintre femeile care au participat la cercetare nu și-au făcut niciun test în timpul sarcinii.

Studiul arată totuși, că, în timpul sarcinii, femeile încearcă să adopte un stil de viață mai sănătos, deși renunță mai greu la fumat și la alimentația sănătoasă.

„Un alt indicator care ne bucură este cel ce ține de fumat. Studiul relevă faptul că 1 din 2 femei s-a lăsat de fumat cât a fost însărcinată, iar dintre cele care au fumat în timpul sarcinii, peste o treime au fumat mai puțin decât de obicei. E un lucru bun, pentru că fumatul crește riscul ca bebelușul să aibă restricții de creștere, ceea ce poate însemna o naștere prematură, o greutate mică la naștere sau chiar dezvoltarea unor anomalii congenitale”, explică Chadi Muheidli.

În ceea ce privește greutatea, studiul arată că în timpul sarcinii, majoritatea femeilor se încadrează în recomandarea medicilor, aceea de a lua în greutate între 10 și 15 kilograme. Potrivit studiului, doar 6% dintre femei s-au îngrășat cu peste 25 de kilograme.

La realizarea studiului au participat 700 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, informează comunicatul. 

SănătateaTV.ro