Mulți dintre pacienții care mor în urma unui stop cardiac este posibil să fi suferit anterior, pe parcursul vieții, un infarct, fără să își fi dat seama, arată un studiu realizat de Mayo Clinic și publicat de CNN.

Potrivit studiului, aproape jumătate (42,2%) dintre persoane care nu știau că suferă de afecțiuni cardiovasculare, dar au murit în urma unui stop cardiac prezentau semne că au suferit anterior un infarct de ale cărui simptome nu și-au dat, însă, seama.

Infarctul se produce în urma obstrucției unui vas de sânge, iar stopul cardiac înseamnă că inima nu mai bate. Pierderea bruscă a funcției cardiace duce și la oprirea respirației și pierderea cunoștinței. Una dintre cauzele stopului cardiac este infarctul.

Decesele provocate de stop cardiac reprezintă aproximativ jumătate din totalul deceselor provocate de afecțiuni cardiovasculare în Statele Unite.

 

Datele studiului

 

Studiul a implicat analizarea datelor a 5.869 de persoane din nordul Finlandei, care au suferit stopuri cardiace în perioada 1998 – 2017. Din totalul deceselor provocate de stop cardiac, 4.392 au avut la bază afecțiuni cardiovasculare. În 3.122 dintre aceste cazuri, pacienții nu fuseseră diagnosticați niciodată cu o astfel de patologie.

După analiza autopsiilor și măsurătorilor EKG în fiecare caz în parte, cercetătorii au conchis că 1.322 dintre cei 3.122 de pacienți care nu fuseseră diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare, adică 42,4%, prezentau pe cord semnele unui infarct.

Studiul are o serie de limitări, inclusiv faptul că datele înregistrate la autopsii nu includeau și mărimea cicatricii lăsate de infarct. În plus, simptomele de dinainte de deces nu pot fi evaluate cu certitudine. Mai mult, este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili dacă situația este similară și în alte țări.

Ultimul update: 11 iulie 2019

SănătateaTV.ro