Aproape toți copiii de trei ani și majoritatea celor de doi ani incluși într-un studiu realizat în Canada petrec mai mult timp în fața ecranelor decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre factorii asociați acestui fenomen îl reprezintă și timpul mare petrecut de mame în fața tabletelor, smartphone-urilor sau televizoarelor.

Astfel, mamele unui număr de 3.600 de copii cu vârste doi, respectiv trei ani, au fost întrebate, în perioada 2011-2014, câte ore petrec ele și câte petrec fiii și fiicele lor în fața ecranelor.

Autorii studiului au conchis că 80% dintre copiii de doi ani și 95% dintre cei de trei ani stau mai mult de șapte ore pe săptămână în fața tabletelor, smartphone-urilor sau televizoarelor.

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de cel mult o oră pe zi.

Oamenii de știință studiază impactul ecranelor asupra dezvoltării copiilor, dar stabilirea unei relaţii cauză-efect este dificilă. Mai exact, este greu de izolat numai efectul timpului petrecut în fața ecranului, pentru că mulţi factori socio-economici şi culturali, mai mult sau mai puţin măsurabili, trebuie luaţi în calcul în consumul de televiziune sau jocuri video.

Ultimul update: 2 decembrie 2019

SănătateaTV.ro