Aproape toți ungurii susțin decizia Guvernului de a introduce obligativitatea vaccinării copiilor antivaricelă începând cu această toamnă. Este concluzia unui sondaj realizat de Institutul de Cercetări Economice Szazadveg, din Ungaria, citat de Hungary Today.

Astfel 74% dintre unguri consideră că vaccinarea este vitală pentru sănătate, 15% s-au declarat în favoarea vaccinării, iar doar 9% i se opun.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor, 93% o consideră importantă și cred că trebuie făcută cât mai repede.

Mai mult, 91% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea introducerii vaccinării obligatorii împotriva varicelei, începând din această toamnă și doar 7% i se opun.

Institutul de Cercetări Economice Századvég a realizat acest studiu în luna iunie, în urma unor interviuri online pe un eșantion de 1.000 de adulți. 

 

Vaccinarea în România

 

În România, proiectul legii vaccinării stă blocat de doi ani în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 64 de morți (cea mai gravă din Europa). Principala controversă este legată de obligativitatea vaccinării.

Potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății, România se află pe locul 10 în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei. În top se mai află Ucraina, Congo, Madagascar, Liberia, Somalia, Serbia, Georgia, Albania și Yemen.

 Aceasta în condițiile în care rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a scăzut în țara noastră de la 95% în 2010, la 90% în 2018.

 

Rujeola în România

 

În perioada 15-19 iulie s-au înregistrat încă 94 de cazuri de rujeolă în România, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17.846, dintre care 64 de decese, a anunțat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Cele mai multe dintre aceste cazuri – 51 – au fost raportate în judeţul Suceava, alte 16 fiind semnalate în Neamţ, şapte în Sălaj, şase în Bucureşti, cinci în Caraş-Severin, trei în Galaţi, două în Teleorman şi câte un caz în Buzău, Giurgiu, Mehedinţi şi Olt.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare, potrivit CNSCBT. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.

 

Germania a introdus obligativitatea vaccinării

 

Vaccinarea împotriva rujeolei va deveni obligatorie în școlile, grădinițele și creșele din Germania începând cu martie 2020, după ce propunerea ministrului Sănătății în acest sens a fost adoptată de Guvern.

Obligativitatea vaccinării nu se aplică numai în cazul elevilor, ci și la profesori și educatoare, precum și la centrele de primire a refugiaților.

Ultimul update: 24 iulie 2019

SănătateaTV.ro