Aproape toti ungurii sustin decizia Guvernului de a introduce obligativitatea vaccinarii copiilor antivaricela incepand cu aceasta toamna. Este concluzia unui sondaj realizat de Institutul de Cercetari Economice Szazadveg, din Ungaria, citat de Hungary Today.

Astfel 74% dintre unguri considera ca vaccinarea este vitala pentru sanatate, 15% s-au declarat in favoarea vaccinarii, iar doar 9% i se opun.

in ceea ce priveste vaccinarea copiilor, 93% o considera importanta si cred ca trebuie facuta cat mai repede.

Mai mult, 91% dintre persoanele chestionate sunt in favoarea introducerii vaccinarii obligatorii impotriva varicelei, incepand din aceasta toamna si doar 7% i se opun.

Institutul de Cercetari Economice Századvég a realizat acest studiu in luna iunie, in urma unor interviuri online pe un esantion de 1.000 de adulti. 

 

Vaccinarea in Romania

 

in Romania, proiectul legii vaccinarii sta blocat de doi ani in Parlament, in plina epidemie de rujeola soldata cu 64 de morti (cea mai grava din Europa). Principala controversa este legata de obligativitatea vaccinarii.

Potrivit celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania se afla pe locul 10 in clasamentul tarilor cu cea mai mare rata de incidenta a rujeolei. in top se mai afla Ucraina, Congo, Madagascar, Liberia, Somalia, Serbia, Georgia, Albania si Yemen.

 Aceasta in conditiile in care rata de imunizare cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei a scazut in tara noastra de la 95% in 2010, la 90% in 2018.

 

Rujeola in Romania

 

in perioada 15-19 iulie s-au inregistrat inca 94 de cazuri de rujeola in Romania, astfel ca numarul total al imbolnavirilor a ajuns la 17.846, dintre care 64 de decese, a anuntat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Cele mai multe dintre aceste cazuri – 51 – au fost raportate in judeţul Suceava, alte 16 fiind semnalate in Neamţ, şapte in Salaj, şase in Bucureşti, cinci in Caraş-Severin, trei in Galaţi, doua in Teleorman şi cate un caz in Buzau, Giurgiu, Mehedinţi şi Olt.

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii. Din 4 persoane care fac rujeola 1 are nevoie de spitalizare, potrivit CNSCBT. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeola (pojar), boala este mortala.

 

Germania a introdus obligativitatea vaccinarii

 

Vaccinarea impotriva rujeolei va deveni obligatorie in scolile, gradinitele si cresele din Germania incepand cu martie 2020, dupa ce propunerea ministrului Sanatatii in acest sens a fost adoptata de Guvern.

Obligativitatea vaccinarii nu se aplica numai in cazul elevilor, ci si la profesori si educatoare, precum si la centrele de primire a refugiatilor.