Aproximativ 120 de medici au luat parte la Cursul Național de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament – COMBAT 2, organizat de Societatea Română de Hipertensiune, în data de 6 iunie 2014 la Iași.

Specialiștii prezenți la Cursul C.O.M.B.A.T. 2 au dezbătut ultimele noutăți din domeniul hipertensiunii arteriale. Discuțiile s-au bazat pe o serie de cazuri clinice ilustrative, legate atât de diagnosticarea și tratarea complicațiilor hipertensiunii arteriale.

„Dacă ar fi să facem o estimare, 8 din zece pacienți pe care îi consultă fiecare medic indiferent de profilul lui, că este medic de familie, că este medic specialist cardiolog, diabetolog sau neurolog, sigur 8 din 10 pacienți au la origine hipertensiunea arterială. De aici rezultă toate complicațiile posibile în diversele teritorii, că este vorba de teritoriul coronarian, cerebral, renal sau periferic. În acest context o primă motivație a importanței acestui curs, în Iași, într-un centru universitar medical puternic, este pentru faptul că se adresează unui public foarte larg. Gândiți-vă numai la tematica acestui curs care s-a axat pe multiple specialități, deci a fost un curs multidisciplinar. Au fost sesiuni separate pentru cardiologie, sesiuni separate pentru pacientul diabetic hipertensiv, pentru pacientul neurologic hipertensiv, pacientul renal și hipertensiv ”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, director de curs.

Cum hipertensiunea arterială este o boală frecventă, întâlnită la peste 40% dintre români, specialiștii atrag atenția că evaluarea și tratamentul acestei afecțiuni trebuie să fie rodul muncii unei întregi echipe.

„Apar mereu noutăți privind modul de a evalua acești bolnavi și modul de a-i trata. Apar din ce în ce mai des idei cum că tratamentul și evaluarea pacientului cu hipertensiune nu trebuie făcuta de un singur om, trebuie facută de o echipă. Un lucru foarte bun al acestui curs este implicarea asistentelor medicale în evaluarea și în urmărirea bolnavului cu hipertensiune arterială. De ce spun acest lucru? Pentru că asistentele medicale au un rol important și ele ar trebui să știe de acest lucru. Nu faptul că administrează un tratament și recoltează sânge este suficient. La bolnavul cu hipertensiune ele au un rol important, activ”, a conchis prof. univ. dr. Eduard Apetrei, președinte de onoare Societatea Română de Hipertensiune.

Cursul C.O.M.B.A.T. 2, ediția Iași, a reunit medici cardiologi, dar și din specialități conexe, implicate în managementul hipertensiunii arteriale: medici diabetologi, nefrologi, neurologi, interniști și medici de familie.

SănătateaTV.ro