Nu mai puțin de 3,8 milioane de produse dopante și medicamente contrafăcute au fost confiscate în timpul operațiunii Viribus, cea mai  mare de acest fel din istorie coordonată de Europol.  Operațiunea s-a desfășurat în 33 de țări, printre care și România.  În total, 17 grupuri de crimă organizată implicate în producerea și traficarea medicamentelor și produselor dopante au fost destructurate, iar 234 de persoane au fost arestate, se arată pe site-ul Europol. Totodată, au fost indentificați aproape 1.000 de indivizi responsibili de producerea, comercializarea sau utilizarea substanțelor ilegale. 

 

Nouă laboratoare ilegale au fost închise. 24 de tone de steroizi confiscate

 

Închiderea laboratoarelor ilegale a fost unul dintre marile obiective ale operațiunii. Nouă astfel de laboratoare au fost descoperite, iar din interiorul acestora au fost confiscate, în total, 24 de tone de steroizi în stare brută. 

Potrivit Europol,  un laborator clandestin pentru producția ilegală de medicamente poate fi pus la punct cu relativ puține resurse, chiar și într-un garaj. Pentru că pe internet există tutoriale, infractorii nici măcar nu au nevoie de cunoștințe de chimie ca să producă substanțe dopante extrem de toxice sau medicamente contrafăcute. De obicei, grupurile infracționale organizate conduc aceste laboratoare și vând produsele rezultate pe piața neagră.  

Operațiunea Viribus s-a concentrat  și pe monitorizarea evenimentelor sportive, în cadrul cărora autoritățile  au efectuat 1.357 de verificări pentru a depista sportivii care utilizează produse dopante ca să-și îmbunătățească performanța. 

 

Ce țări au participat la operațiune

 

Printre țările  în care s-a desfășurat misiunea se numără Austria,  Franța, Grecia, Germania, Spania, România și Marea Britanie, plus  alte 24 de țări din Europa,  dar și Columbia și Statele Unite. 

Operațiunea  Viribus a fost coordonată de Europol și poliția italiană, în colaborare cu Interpol, Centrul Comun de Cercetare UE, Oficiul European Antifraudă și Agenția Mondială Anti-Doping.  

În octombrie anul trecut, Interpol a coordonat  o altă mare operațiune în acest sector la nivel mondial, la care au participat 116 țări, printre care și România. Atunci au fost confiscate  circa 500 de tone de medicamente și dispozitive medicale contrafăcute, inclusiv medicamente pentru cancer sau calmante.

Ultimul update: 9 iulie 2019