Simţul estetic specific fiinţei umane a apărut odată cu existenţa sa, suferind modificări şi transformări succesive pe măsura evoluţiei omului. Noţiunea de estetică evocă necesitatea umană de a regăsi armonia, echilibrul şi frumuseţea. De altfel, îmbunătăţirea aspectului facial al pacientului contemporan este un obiectiv comun pentru o mare varietate de specialităţi, incluzând şi ortodonţia. Astfel, din ce în ce mai mulţi pacienţi sunt îndrumaţi de către medicii dermatologi şi specialişti în chirurgie estetică către ortodont, pentru a li se îndrepta dinţii tocmai pentru a reda un aspect facial plăcut.

Ortodonţia este ramura stomatologiei în care specialistul nu priveşte numai dinţii, ci încearcă să obţină o armonie facială, a profilului, dinţii constituind suportul buzelor şi al obrajilor. Menţinerea sănătăţii dentare este în strânsă corelaţie cu o igienă orală adecvată, precum şi cu vizitele la stomatologul generalist. Acesta din urmă îl va îndruma pe pacientul adult spre specialişti în ortodonţie, în parodontologie, în protetică sau către specialiştii în implanturi dentare.

Potrivit dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist în ortodonţie şi ODF, în cadrul Clinicii Stomatologice Multident, „tratamentele ortodontice pot fi făcute cu succes la aproape orice vârstă. De fapt, unu din cinci pacienţi cu probleme ortodontice are o vârstă de peste 18 ani. De altfel, tehnicile actuale de ultimă generaţie îi determină pe pacienţii adulţi să apeleze tot mai mult la tratamentele ortodontice. Prin tratamentul ortodontic se urmăreşte corectarea defectelor apărute la nivelul danturii, mai exact a dinţilor malpoziţionaţi, înghesuiţi, care sunt dificil de curăţat şi menţinut într-o stare perfectă de sănătate. De asemenea, tratamentul ortodontic poate fi aplicat şi în cazul existenţei unei ocluzii dentare defectuoase, care generează dificultăţi în masticaţia alimentelor, în vorbire şi reprezintă un stres suplimentar pentru ţesuturile de susţinere a dinţilor. Fără tratament multe probleme se pot agrava. Specialiştii în ortodonţie pot preveni, diagnostica şi trata neregularităţile dentare şi faciale.”

În funcţie de complexitatea cazului, tratamentul ortodontic durează în general între un an şi trei ani de tratament activ, la care se mai adaugă şi tratamentul de contenţie.

Mai multe detalii puteţi afla de la specialiştii Clinicii Stomatologice Multident.

Clinica Stomatologică Multident este orientată către sănătatea pacienților săi, având servicii personalizate pentru fiecare  dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesioniști dedicați nevoilor pacienților, într-un mediu prietenos și reconfortant. Atenția pentru detalii îmbunătățește calitatea actului medical. De aceea, specialiştii Clinicii Stomatologice Multident se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienților și pentru a obţine rezultate de excepţie.

SănătateaTV.ro