Arteriopatia periferică este o afecţiune din ce în ce mai răspândită, cauzată de ateromatoză, adică  de depunerile de colesterol pe vasele de sânge. Un risc deosebit îl au fumătorii, la care şansele de a dezvolta ateromatoză sunt de cinci ori mai mari, dar şi hipertensivii, persoanele cu un nivel crescut de colesterol şi diabeticii. În cazul ateromatozei, una dintre metodele de diagnostic este arteriografia periferică. O astfel de intervenţie a fost realizată la Centrul Medical Hemodinamic de dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională.

Arteriografia periferică reprezintă o metodă de diagnostic minim invazivă, cu riscuri extrem de mici pentru pacient. Potrivit dr. Rareş Nechifor, arteriografia periferică diagnostică reprezintă „un abord brahial, adică la nivelul mâinii. În tot acest timp, pacientul e treaz, nu are nicio durere, nicio incizie. E necesară doar o anestezie mică, locală, la nivelul braţului. Pe acolo pătrundem cu un cateter în artera brahială, navigăm sub control imagistic, cu ajutorul angiografului, prin vasele de sânge până la nivelul aortei abdominale şi apoi mai jos în arterele ce alimentează picioarele, membrele inferioare stâng şi drept, injectând substanţă de contrast. Înregistrăm imaginile şi vedem exact cum circulă sângele şi într-un picior şi în celălalt, acolo unde există o ocluzie, o astupare a vasului sau o stenoză. După intervenţie pacientul pleacă în aceeaşi zi acasă, după trei ore, doar cu un mic pansament la mână. Deci procedura de arteriografie periferică este simplă. În mod similar decurge şi intervenţia terapeutică, endovascular. Arteriografia periferică nu e nicio procedură grea, nu e o procedură periculoasă, se face cu anestezie locală, este mult mai uşor decât intervenţia chirurgicală”.

Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic este o companie specializată în domeniul radiologiei şi cardiologiei intervenţionale, oferind servicii unice în România atât de diagnosticare, cât şi de terapie. Astfel, cu ajutorul echipamentului ultramodern și personalului medical profesionist pacienții au parte de cea mai bună îngrijire medicală la Centrul Medical Hemodinamic.

Un articol despre arteriografia periferică puteţi citi aici.

SănătateaTV.ro