Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alergia alimentară – cauze şi simptome

Alergia alimentară – cauze şi simptome

22 iunie 2015    

Alergia la alimente este o reacţie a sistemului imunitar, care apare imediat după consumarea unui anumit tip de aliment.

Nu este nevoie să mâncaţi o cantitate mare dintr-un aliment la care sunteţi alergic pentru ca alergia alimentară să se declanşeze. Chiar şi o mică bucăţică din alimentul alergenic poate declanşa simptome precum problemele digestive sau inflamarea căilor respiratorii. Există situaţii în care o persoană este hiperalergică, astfel că o alergie alimentară mai puternică îi poate afecta chiar viaţa prin aşa numitul şoc anafilactic.

Alergia alimentară - simptome

Alergia la alimente afectează atât adulţii cât şi copiii. Se estimează că aproximativ 8% dintre copiii cu vârstă sub trei ani şi 4% dintre adulţi suferă de alergie alimentară.

Simptomele alergiei alimentare apar într-un intervat de câteva minute-câteva ore din momentul ingerării alimentului respectiv.
Simptomele alergiei la alimente includ umflarea buzelor, a feţei, a limbii, a gâtului şi a altor părţi ale corpului, apariţia eczemelor, durerea abdominală, apariţia diareei, ameţelii şi starea de vomă instalate imediat. Alte simtome mai grave sunt ameţeala şi starea de leşin, până la şocul anafilactic, care necesită măsuri medicale de urgenţă. 

Alergia alimentară – de ce apare?

Alergia alimentară apare atunci când sistemul imunitar identifică greşit un aliment sau o substanţă din acel aliment drept o substanţă dăunătoare. Sistemul imunitar al corpului eliberează anticorpi, cunoscuţi sub numele de imunoglobuline, pentru a lupta împotriva alergenului. La o expunere viitoare, adică atunci când anticorpii detectează alimentul respectiv, se vor elibera în circuitul sanguin mai multe substanţe printre care şi histaminele. Aceşti compuşi sunt eliberaţi pentru a lupta cu alergenii, dar declanşează o serie de semne şi simptome precum rinoreea, mâncărime în zona ochilor, senzaţia de gât uscat, iritaţii la nivelul pielii, ameţeală, diareea şi chiar şocul anafilactic.

Alimente care declanşează alergie alimentară

Majoritatea cazurilor de alergie alimentară sunt declanşate de diverse proteine.

Alergiile alimentare la adulţi sunt declanşate de :

• Fructe de mare precum creveţii, crabii şi homarii
• Alune
• Peşte
• Ouă

Alergiile alimentare la copii sunt declanşate de:

• Ouă
• Lapte
• Alune
• Ciocolată

Afecţiuni confundate cu o alergie alimentară

1. Absenţa unei enzime necesară pentru digerarea completă a alimentalor. Cantitatea insuficientă a enzimei lactază, de exemplu, reduce abilitatea organismului de a digera lactoza, principalul zahar din produsele pe bază de lapte. Intoleranţa la lactoză poate duce la balonare, crampe şi diaree.
2. Sindromul colonului iritabil. Anumite alimente pot declanşa simptome de intestin iritabil – crampe, constipaţie, diaree.
3. Intoxicaţia alimentară poate mima de multe ori o alergie alimentară.
4. Sensibilitatea la aditivii alimentari. Unele persoane au reacţii digestive în urma consumării anumitor aditivi alimentari precum sulfiţii pentru conservarea fructelor uscate, mâncarea la conservă şi vinul.
5. Boala celiacă. Deşi boala celiacă mai este cunoscută sub numele de alergie la gluten, ea nu este o alergie alimentară ci o afecţiune autoimună.

Vezi şi: Alergiile alimentare