Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alergia la medicamente – cauze şi simptome

Alergia la medicamente – cauze şi simptome

22 iunie 2015    

Alergia la medicamente apare atunci când sistemul imunitar confundă un medicament cu un agent responsabil de apariţia unei boli.

Alergia la medicamente presupune un proces asemănător cu cel al alergiei la polen, la veninul anumitor insecte, la mătreaţa animalelor sau la alune. Asemenea altor tipuri de alergii, alergia la medicamente poate provoca o gamă foarte mare de simptome, de la o erupţie cutanată minoră la simptome grave ce pot pune în pericol viaţa pacientului.

Alergia la medicamente nu trebuie privită ca un efect secundar. Majoritatea medicamentelor au potenţialul de a cauza anumite efecte adverse, multe dintre acestea fiind previzibile, ca urmare a prezentării lor în prospectul medicamentului. Cu toate acestea, alergiile la medicamente nu trebuie confundate cu o reacţie adversă la un compus din medicamentul respectiv.

Alergiile la medicamente sunt mult mai puţin întâlnite decât reacţiile adverse la medicamente. În cazul persoanelor care au alergie la medicamente, sistemul imunitar dezvoltă o sensibilitate extremă la medicament în timpul tratamentului aplicat pentru prima dată. Antibioticele se numără printre medicamentele care produc, cel mai probabil, o reacţie alergică. În plus, medicamentele administrate pe cale injectabilă sau cele aplicate sub formă de cremă pe piele prezintă o probabilitate mai mare de a provoca o reacţie alergică.

Simptomele alergiei la medicamente includ înroşirea pielii, apariţia urticariei, a pruritului, a dermatitei, a unor angioedeme, în special în zona ochilor şi a buzelor ş,i în cele mai grave cazuri, şocul anafilactic.

Simptomele şocului anafilactic includ respiraţia greoaie, cu efort, şuierătoare, umflarea feţei, senzaţia de ameţeală şi chiar de leşin. Alte simptome întâlnite sunt apariţia pulsului foarte rapid sau foarte slab, scăderea tensiunii arteriale, apariţia palpitaţiilor, dar şi stări de ameţeală, de vomă, dureri abdominale, crampe abdominale sau diareea.

Simptomele alergiei la medicamente fac dificil de diagnosticat prezenţa unei astfel de afecţiuni alergologice, deoarece, în foarte multe dintre cazuri, simptomele acesteia nu se manifestă imediat.

Alergia la medicamente este o afecţiune care necesită prezenţa imediată la un specialist alergolog. Acesta, în funcţie de răspunsurile pe care i le oferiţi referitor la tratamentele medicamentoase pe care le urmaţi şi de rezultatele testelor de sânge, poate stabili cu certitudine dacă este vorba sau nu despre o alergie la medicamente.

Testul alergologic de sânge detectează anticorpii eliberaţi de sistemul imunitar al organismului, anticorpi specifici unui anumit medicament. Testele alergologice cutanate nu sunt eficiente pentru toate medicamentele.

Vezi şi: Alergiile medicamentoase