Info SănătateaTV.ro: Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Luni, 20 aug 2018      02:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
 Controlul glicemic, esential in managementul neuropatiei diabetice

Controlul glicemic, esential in managementul neuropatiei diabetice

21 august 2017    
Controlul glicemic reprezintă cea mai bună direcție de tratament în neuropatia diabetică, aceasta fiind o soluție în încetinirea progresiei deteriorării nervilor, spun specialiștii.[1] Acest control presupune patru piloni de bază ce trebuie respectați și integrați în stilul de viață al persoanelor cu diabet zaharat: alimentația corespunzătoare, activitatea fizică, administrarea și respectarea medicației, monitorizarea constantă, zilnică a glicemiei.
 
În ceea ce privește dieta, medicul diabetolog este specialistul care poate stabili principiile pe care fiecare pacient trebuie să le respecte, conform fiecărui istoric medical. Dieta trebuie stabilită astfel încât controlul glicemic să fie asigurat, iar hemoglobina A1c să fie încadrată în valori normle.[2] Carbohidrații, grăsimile, proteinele trebuie monitorizate cu mare atenție în cazul persoanelor cu diabet zaharat, astfel încât să fie prevenite situațiile de trecere de la hipoglicemie la hiperglicemie. Totodată, printr-o dietă corespunzătoare poate fi obținută și menținută o greutate normală.
 
Exercițiul fizic poate ajuta cu succes la scăderea indicelui glicemic, de asemenea făcându-l mai ușor de controlat. Mai exact, activitatea fizică are rol în creșterea sensibilității la insulină, drept pentru care după exercițiul fizic nu mai este necesar un aport ridicat de insulină pentru a ajuta procesarea carbohidraților.[3] Totodată, activitatea fizică scade presiunea arterială, asigură o mai bună funcționare a inimii, un mai bun control al greutății, musculatură mai puternică și energie crescută. 
 
Respectarea planului terapeutic stabilit de către medicul curant, incluzând administrarea de insulină reprezintă o altă direcție importantă de urmat. Insulina este un hormon produs în mod normal de organism, însă în cazul pacienților cu diabet de tip doi, hormonul nu funcționează normal în organism sau în cazul diabetului de tip unu, organismul a încetat să mai producă insulina.
Acesta este motivul pentru care persoanele cu diabet au nevoie de insulină pentru a-și asigura controlul glicemic – important totodată pentru prevenirea neuropatiei diabetice.
 
Insulina este vitală pentru pacienții cu diabet de tip unu. Unii pacienți cu diabet de tip doi își pot asigura controlul glicemic fără a fi nevoie de insulină, urmând recomandările terapeutice ale medicului curant, care pot crește capaciatea organismului de a produce insulină sau eficacitatea hormonului.
 
Persoanele cu diabet zaharat trebuie să își asigure controlul glicemic constant în timpul unei zile, pentru a ști de câtă insulină au nevoie. Este indicată verificarea indicelui glicemic de patru ori pe zi, înainte de fiecare masă și înainte de culcare.
 
Un alt aspect important legat de controlul glicemic este testul pentru hemoglobina A1c, care oferă o monitorizare a indicelui glicemic în ultimele trei luni. O monitorizare zilnică ajută în ajustarea tratamentului pentru momentul respectiv, în timp ce testul hemoglobinei A1c oferă o viziune de ansamblu asupra controlului glicemic în ansamblu.
 
Articol realizat cu sprijinul Societății de Neuropatie Diabetică - NeuroDiab.
 
Referințe:
https://www.endocrineweb.com/guides/diabetic-neuropathy/blood-glucose-control-best-treatment-diabetic-neuropathy
 

 
Sanatateatv.ro