Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Acidul folic

Acidul folic

28 iulie 2015    
Acidul folic sau folacina este una dintre vitaminele din complexul B -B9-  ce se găseşte mai ales în vegetalele cu frunze verzi şi în suculul natural de portocale, în grâul încolţit şi în cerealele.
 
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a preveni apariţia defectelor congenitale ale copilului (în special, defect neural sever ce presupune dezvoltarea incompletă a creierului şi a măduvei spinării) este aportul zilnic de acid folic înaintea concepţiei şi în primul trimestru de sarcină.

Acidul folic - Aspecte generale 

Acidul folic este o vitamină hidrosolubilă de care organismul are nevoie pentru a produce eritrocite, leucocite, trombocite, ADN şi pentru o creştere sănătoasă. 

Acidul folic - O necesitate pentru femeia gravidă şi făt

Femeile însărcinate necesită un aport crescut de acid folic pentru a produce un număr mai mare de eritrocite, pentru a asigura dezvoltarea normală a copilului.
 
Deficitul de acid folic la femeia gravidă, înainte şi în cursul sarcinii, prezintă un risc crescut de a naşte un copil cu un defect congenital sau cu defect de tub neural, precum spina bifidă.
 
Deficienţa de acid folic duce la anemie megaloblastică. Deficitele severe determină simptome precum diaree, cefalee, slăbiciune, afectarea memoriei, oboseală.

Acidul folic - Valori normale

Acidul folic poate fi prezent în plasmă, sau poate fi determinat în eritrocite.
 
Pentru a determina nivelul de acid folic se recoltează sânge venos (7-10 ml), de obicei de la nivelul fosei cubitale.
 
Valori normale: în plasmă: 2.7-17 ng/ml sau 4-45 nmol/L iar în eritrocite: 140-628 ng/ml sau 317-1422 nmol/L
 
Necesităţile corpului nostru de acid folic sunt satisfăcute prin consumul de: legume verzi, sparanghel, spanac, varză, portocale, mazăre, roşii, grâu, ou, ficat, migdale, lapte, brânzeturi fermentate.

Acidul folic - Roluri

Acidul folic ajută la formarea ADN-ului; acţionează ca un factor de creştere; este indispensabil în formarea globulelor roşii; favorizează echilibrul emoţional, diminuează durerea; creşte producţia de lapte matern; previne apariţia cancerului la plămâni, colon, uter; protejeazp organismul de bolile cardiovasculare şi de accidentele vasculare cerebrale; protejează fătul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul şi coloana vertebrală.

Acidul folic - Carenţă şi exces

Carenţa de acid folic poate apărea la persoanele care folosesc medicamente precum contraceptive orale, aspirină, barbiturice, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene (acidul folic nu este absorbit în intestin) sau consumul de alcool. Acidul folic poate fi distrus în timpul preparării iar simptomele carentei sunt anemia, diareea, ulceraţii intestinale, astenia, depresia.
 
Excesul de acid folic nu creează nicio problemă organismului uman, însă o cantitate importantă de vitamina B9 poate "ascunde" un deficit de vitamina B12.