Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dieta pentru tratarea constipatiei la copii

Dieta pentru tratarea constipatiei la copii

26 iunie 2015    

Constipaţia este o problemă cu care mulţi dintre copii se confruntă, dar despre care părinţii ştiu foarte puţine. De multe ori, în cazul copiilor mici, părinţii pot interpreta greşit simptomele constipaţiei, ei considerând că lipsa scaunului este un refuz al copilului de a folosi oliţa. Chiar dacă micuţii cresc, problema constipaţiei nu este rezolvată în totalitate. În cazul copiilor cu vârste mai mari tratamentul constipaţiei poate întârzia ca urmare a faptului că părinţii nu ştiu de câte ori copilul are scaun.

Constipaţia la copii este cauzată în primul rând de dieta formată dintr-o cantitate mare de grăsimi şi o cantitate mică de fibre. Acest lucru poate presupune consumul mare de lapte şi de alte produse lactate şi lipsa fructelor şi a legumelor din dietă.

Constipaţia la copii - Tratament prin dietă

Câteva schimbări rapide în dieta copilului pot ameliora constipaţia. Aceste schimbări pot include:

• Înlocuirea laptelui gras cu laptele slab în grăsimi sau cu laptele de soia – atunci când copilul are cel puţin doi ani, deoarece ambele au un efect mai puţin constipant decât laptele normal.
• Limitarea cantităţii de lapte consumat zilnic de copil.
• Evitarea alimentelor despre care se consideră că sunt constipante, inclusiv bananele, iaurtul, îngheţata sau brânza. Însă, atunci când se elimină aceste surse de calciu este important să se găsească alte surse de calciu precum sucul de portocale.
Alte alimente care provoacă constipaţia în rândul copiilor sunt morcovii gătiţi, alimentele procesate, cartofii prăjiţi şi orezul alb.
• Creşterea cantităţii de fibre în dieta copiilor sau introducerea de alimente bogate în fibre poate ajuta la reducerea simptomatologiei şi inducerea tranzitului normal.
• Creşterea cantităţii de lichide pe care copilul le consumă zilnic, în special apă, suc de mere, de pere sau de prune ajută la un tranzit intestinal normal.

Constipaţia la copii – Sfaturi de prevenire a constipaţiei

Alimentele şi băuturile care ajută la prevenirea constipaţiei, precum fructele proaspete consumate cu tot cu coajă - merele, strugurii sau piersicile; fructele care au un conţinut mare de apă, precum pepenele; legumele crude; stafidele; prunele. De asemenea, alimentele produse din făină integrală, popcornul sau supa de legume pot ajuta la prevenirea constipaţiei.

În cazul în care schimbarea dietei nu elimină constipaţia în rândul copiilor, părinţii pot apela la laxative. De asemenea, stabilirea unui obicei de a merge la toaletă pentru a avea scaun – în fiecare dimineaţă, sau în fiecare seară de exemplu, îl pot ajuta pe copil să combată constipaţia.

Exerciţiile fizice realizate zilnic îl pot ajuta pe micuţ să aibă o acţiune intestinală corectă. Este foarte important ca atunci când copiii se confruntă cu constipaţia, părinţii să vadă dacă medicamentele pe are le administrează copilului nu au un astfel de efect advers.


Constipaţia nu se tratează în câteva zile. În unele situaţii poate fi nevoie de luni întregi pentru ca problema intestinală a copilului să se rezolve. În cazul în care constipaţia copilului persistă mai mult de câteva luni este indicat ca acesta să fie văzut de un pediatru cu competenţe în gastroenterologie.