Info SănătateaTV.ro: Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Luni, 20 aug 2018      02:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Fierul, un element vital pentru organism

Fierul, un element vital pentru organism

20 octombrie 2015    
Un nivel optim de fier în sânge contribuie la buna funcţionare a organismului uman. Fierul reprezintă unul dintre elementele cheie începând chiar de la nivel celular, iar pentru păstrarea unui echilibru optim de fier în organism, specialiştii recomandă o alimentaţie sănătoasă.
 
„Redescoperim că elementul fier în organismul uman este absolut vital. Numai pentru faptul că guvernează toată energetica fiecărei celule din organismul nostru, mi se pare lucru extraordinar de important, fascinant, pentru că intervine la finalul lanţului respirator al fiecărei celule. Deci, practic, încheie ciclul respirator celular. Or, fără asta nu putem trăi”,  a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
 
 
Alimente bogate în fier
 
Alimente bogate în fier sunt și din categoria vegetalelor și din rândul produselor de origine animală.
Fierul se găseşte în cantităţi mai mari în alimentele de origine vegetală, dar se absoarbe mai puţin. El se găseşte şi în alimente de origine animală, care intră în componenţa sângelui, hemoglobina, mioglobina şi enzimele care participă la respiraţia tisulară, ne-a mai declarat conf. univ. dr. Moroşanu.
 
Prin urmare, potrivit acesteia, pentru a avea o cantitate suficientă de fier în organism, trebuie să ştim că avem nevoie să consumăm alimente atât de origine animală, cât şi de origine vegetală.
 
„Fierul din alimentele vegetale are absorbţia uşurată prin vitamina C, prin factorii de absorbţie de la nivelul tubului digestiv, aşa încât şi o alimetaţie vegetariană şi o alimetaţie omnivoră poate să asigure un necesar zilnic suficient pentru funcţiile organismului”, a mai punctat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
 
În ceea ce priveşte alimentele bogate în fier, cele de origine animală sunt: carnea roşie, peştele, carnea de pui, gălbenuşul de ou. Dintre vegetale, medicul recomandă mai ales vegetalele cu frunze verde închis, conopida şi broccoli.
 
„Broccoli şi conopida conţin atât fier, cât şi vitamina C, care ajută foarte mult la absorbţia fierului. Şi atunci ele sunt alimente complete”, a explicat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu.
 
 
Lipsa de fier din organism se manifestă prin anemie
 
Atunci când nivelul de fier în organism scade și apare așa-numita lipsă de fier, persoanele în cauză se vor confrunta cu o anemie ce poate fi recunoascută foarte uşor prin manifestările sale. Potrivit specialiştilor, astfel de anemii se întâlnesc mai des la sexul feminin, în special în perioada dezvoltării.
 
Carenţa de fier se manifestă în primul rând prin ceea ce noi numim anemie. Este clasica cloroză a tinerelor fete. În perioada de dezvoltare este nevoie de mai mult fier în organism, dar şi în perioada pubertară când prin pierderile de sânge se accentuează deficitul de fier. Şi atunci aceasta se manifestă prin paloare, prin oboseală, prin modificarea firului de păr şi prin acea culoare mai specială, gălbui-verzuie”, a adăugat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu.
 
Potrivit medicului, aceasta este anemia tipică, prin lipsa de fier. Dar, anemiile care apar după marile hemoragii, sau hemoragiile din tubul digestiv, sau hemoragiile din ruperea varicelor esofagiene la cirotici, sau marile accidente de circulaţie sunt foarte sugestive pentru anemia prin carenţă de fier.
 
 
Excesul de fier creează disfuncţii organice
 
Pe lângă anemiile cauzate de carenţele de fier în organism, pot exista şi afecţiuni determinate de un exces de fier.
 
Aşadar, potrivit conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, „exces de fier există. Pentru că există anomalii congenitale în care fierul se depune sub formă de depozite, sub formă de, aşa cum le numim noi, hemocromatoză şi hemosiderină în anumite organe - în ficat, în splină, în măduva osoasă - şi creează disfuncţii organelor respective. În orice ţesut dens se depun particule de fier care sunt forma de stocare a fierului, feritina. În aceste cazuri trebuie o terapie specială de îndepărtare a fierului din organism, dar aici este un grup de boli mai speciale”. 
 
Măsurarea nivelului de fier din organism nu reprezintă un proces complicat. Acesta poate fi aflat în urma unei analize de sânge.

„Consumul de fier trebuie analizat în contextul unei analize care se numeşte sideremie, adică dozarea fierului în sânge. În funcţie de valorile acelui rezultat, administrăm o lună, două sau trei - atât durează până se refac şi depozitele, pentru acoperirea nevoilor de fier”, a conchis conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. 

 
Sanatateatv.ro