Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Intoleranta la Gluten

Intoleranta la Gluten

26 iunie 2015    
Boala celiacă presupe intoleranţă la gluten din cauza malabsorbţiei dată de intoleranţa la gliadină - fracţiunea alcoolo-solubilă a glutenului).
 
Substanţele inflamatorii distrug vilozităţile intestinale care permit absorbţia nutrienţilor. Astfel, în ciuda unei alimentaţii sănătoase, persoanele celiace suferă de malnutriţie.
 
Boala celiacă este o afecţiune autoimună cu predispoziţie genetică. Netratată sau incorect tratată poate avea consecinţe de sănătate grave, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier sau chiar anumite forme de cancer.
 
Glutenul este o proteină elastică şi vâscoasă de origine vegetală constituită dintr-un ansamblu de proteine, figurând între constituenţii proteici din făina anumitor cereale. Se presupune ca intervine un mecanism imunoalergic, evoluând pe un fond de imunoreactivitate particulară legată de factorii genetici.

Boala celiacă apare cu precădere la persoanele tinere dar se manifestă abia după o perioadă de 4-5 ani, dar poate apărea şi la copii, între 6 luni şi 2 ani. În ceea ce priveşte raportarea pe sexe, atunci femeile sunt mai afectate decât barbăţii în cadrul acestei afecţiuni.
 
Originea bolii este nu este cunoscută, dar se consideră că atât factorii genetici cât şi cei de mediu sunt implicaţi. Se crede că boala celiacă este puternic influenţată de obiceiurile alimentare din primele luni de viaţă iar la adulţi poate fi declanşată de un stres fizic, sarcină, infecţii virale sau stres emoţional puternic.
 
Cu toate acestea, boala celiacă nu trebuie să fie confundată cu alergiile de grâu sau la gluten, pentru că sunt alte mecanisme imune care determină boala, dar şi alte specialităţi şi medici specialişti care diagnostichează şi tratează afecţiunile.

Boala celiacă - Simptome

 
Simptomele bolii celiace sunt nespecifice, astfel încât diagnosticul acesteia va include multe vizite la medici specialişti. Boala celiacă include peste 300 de simptome, pornind de la astenie, oboseală, tulburări de caracter, scădere în greutate, pierderea apetitului alimentar, dureri şi balonări abdominale, greaţă, vomă, diaree, dureri osoase, edeme, pigmenatare cutanată, inflamaţia limbii şi stomatita bucală, sindromul hemoragic, anemie feriprivă, osteoporoză şi multe altele. Cum se observă, boala celiacă cuprinde un spectru foarte larg de simptome, astfel încât diagnosticul va fi pus greu, pacientul va consulta diverşi specialişti şi astfel tratamentul se va institui după o perioadă lungă de timp, în care simptomatologia se va agrava.
 

Boala celiacă - Tratamentul 

Tratamentul bolii celiace va fi indicat numai după ce medicul specialist - gastroenterolog va fi pus diagnosticul, după efectuarea unor teste. 

Problemele se ameliorează în câteva săptămani sau luni, cu un regim fără gluten care  trebuie menţinut toată viaţa. Acest lucru este foarte dificil pentru că este aproape imposibil a se evita toate urmele de orz, ovîz, grâu din alimente, până şi o banală pâine poate distruge organismul.
 
De aceea, sunt interzise produsele de patiserie şi grişul, mezelurile şi majoritatea dulciurilor. Există produse comercializate care nu conţin gluten şi pe care este specificat acest lucru (faină fără gluten, orez fără gluten), iar făina de grâu poate fi înlocuită cu făina de porumb.
 
Adesea este necesar ca la începutul regimului să fie exclusă din alimentaţie şi lactoză, pentru că leziunile vilozităţilor intestinale (atrofia) este produsă şi de activitatea lactazei, o enzimă indispensabilă pentru digestia lactozei şi care se gaseste în mucoasă.
 
Nu există niciun tratament care să vindece complet boala celiacă!
Cu toate acestea, boala poate fi ţinută sub control prin modificarea dietei – eliminând definitiv glutenul din alimentaţie.