Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

26 iunie 2015    
Intoleranţa la lactoză numită şi deficit de lactază reprezintă incapacitatea organismului uman de a digera cantităţi semnificative de lactoză.
 
Laptele conţine o substanţă, lactoză, compusă din glucoză şi galactoză. Aceste două substanţe sunt prezente în orice lapte provenit de la mamifere.
 
Laptele matern conţine lactoză în proporţie de 7%, cel de vacă 5%, în timp ce derivatele din lapte (brânza, iaurtul etc) în proporţie de aproximativ 3-6%. În plus, unele produse alimentare sau diverse produse culinare semipreparate conţin lactoză (pentru a le da gustul uşor dulce, pentru fermentaţie, omogenizare) şi aproximativ 20% dintre medicamente conţin acest ingredient.

Intoleranţa la lactoză - Prevalenţa şi incidenţă

S-a constatat că persoanele afro-americane, mexicanii, evreii şi americanii nativi au o mai mare predispoziţie la intoleranţa la lactoză, boala fiind mai puţin frecventă printre adulţii de provenienţă nord-europeană. 
De asemenea, se pare că populaţia adultă în proporţie de 70% prezintă intoleranţa la lactoză.

Intoleranţa la lactoză - Mecanism de producere

Pentru a fi digerată de intestin, lactoză are nevoie de ajutorul unei enzime numită lactaza - enzimă produsă în mod fiziologic de celulele care căptuşesc mucoasa intestinul subţire.
 
Lactaza digeră zaharurile din lapte, care apoi absorbite de la nivelul tubului digestiv şi intră în sânge. Când nu este o suficientă cantitate de lactază pentru a digera lactoza din organism, se manifestă simptomele intoleranţei la lactoză.
 
La om, ca la majoritatea mamiferelor, activitatea acestei enzime este maximă la naştere, rămânând la o cotă ridicată în perioada alăptatului, urmând apoi să intre într-un proces de regresie. În unele cazuri, lactaza se stabilizează la un nivel insuficient pentru digerarea unei cantităţi mari de lactoza, ceea ce duce la aşa-numita intoleranţă la lapte - de fapt, la lactoză.

Intoleranţa la lactoză - Factori de risc

Intoleranţa la lactoză este influenţată de factori de ordin genetic, mediu, vârstă, sex, factori psihologici etc. Intoleranţa la lactoză în formă severă, este rară, în majoritatea cazurilor existând un anumit grad de intoleranţă la lactoză.

Intoleranţa la lactoză - Simptome 

Intoleranţa la lactoză poate fi de două tipuri şi anume primară - de cauze genetice sau secundară - implică alte afecţiuni ale intestinului subţire.
 
Cu toate acestea, simptomele intoleranţei la lactoză sunt comune şi includ diareea, acumularea de gaze în cavitatea abdominală, durerile abdominale, flatulenţa, balonarea şi greaţa ori de cîte ori este ingerată o anumită cantitate de lapte, produse sau băuturi care conţin lactoză.
        

Intoleranţa la lactoză - Tratament

Intoleranţa la lactoză este o afecţiune care necesită adresabilitatea pacientului la mai mulţi specialişti în funcţie şi de vârsta la care pacientul observa simptomele. Astfel, diagnosticul şi tratamentul se vor realiza de medicul pediatru, gastroenterolog sau nutriţionist. 

Intoleranţa la lactoză nu este, de obicei, periculoasă, dar simptomele sale sunt îndeajuns de neplăcute pentru a convinge persoanele cu această intoleranţă să nu mai consume produse lactate.
 
Intoleranţa la lactoză nu implică sistemul imunitar ca în cazul alergiei la lactoză şi nu necesită în mod obligatoriu evitarea completă a derivatelor din lapte. 
 
Iaurt este considerat produsul lactat cel mai bine tolerat de organism, deoarece ramâne timp mai mult în stomac, ca o emulsie şi e bogat în bacterii care ajută la predigerarea lactozei.
 
Nu sunt cunoscute metode prin care să se sporească cantitatea de lactază pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate prin dietă. Evitarea bomboanelor, îngheţatei, sosurilor de salată, a cerealelor procesate pentru mic-dejun, a amestecurilor pentru produse de patiserie poate scădea neplăcerile cauzate de intoleranţa la lactoză.

Se recomandă consumul de lapte prehidrolizat comercializat, consumul de produse din lapte fermentate şi produsele pe bază de lapte de soia