Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      02:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Laptele matern sau laptele praf?

Laptele matern sau laptele praf?

29 iulie 2015    
Mămicile îşi doresc întodeauna ca bebeluşii lor să crească mari şi sănătoşi. Cu ce să hrănească însă bebeluşii? Cu lapte matern sau cu lapte praf? Alăptatul la sân reprezintă metoda naturală de a hrăni un copil.
De multe ori însă, mămicile nu pot folosi această metodă din cauza unor probleme medicale. Singura soluţie rămasă este atunci laptele praf.

Alăptatul la sân, pentru un copil sănătos

Alăptatul la sân, pe lângă faptul că oferă unei mame ocazia de a-şi cunoaşte tot mai bine bebeluşul, datorită timpului petrecut împreună, asigură o creştere sănătoasă a copilului.  Specialiştii spun că laptele matern asigură o creştere normală a bebeluşului din punct de vedere fizic, dar şi intelectual.
 
Datorită conţinutului de proteine, nutrienţi şi minerale, laptele matern îi protejează pe micuţi de foarte multe infecţii, dar şi de boli precum anemia sau rahitismul. În general, bebeluşii alăptaţi la sân se îmbolnăvesc mai rar decât cei hrăniţi cu lapte praf.
 
Asta înseamnă vizite la doctor mai rare şi mai puţini bani cheltuiţi pe medicamente.
În plus, specialiştii susţin că bebeluşii hrăniţi cu laptele mamei sunt mai feriţi de alergii şi au şanse mai mici să devină obezi atunci când se vor face mari. Astfel, alăptatul la sân oferă o creştere naturală a copilului, pe lângă apropierea dintre mamă şi bebeluş.
 

Laptele matern previne apariţia unor afecţiuni grave

Pe lângă o dezvoltare armonioasă a copilului, laptele matern îl fereşte de o serie de boli foarte grave, chiar fatale.
 
Medicii de la Universitatea din Munster, Germania, au realizat un studiu care relevă faptul că micuţii alăptaţi la sân, cel puţin 6 luni, prezintă un risc mult mai redus să sufere de sindromul morţii subite la bebeluşi. 

Alăptarea la sân nu are avantaje doar pentru copii, ci şi pentru mame

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Pittsburg, Statele Unite ale Americii, au efectuat o serie de studii pe femeile trecute de menopauză, care au alăptat minim un copil.
Concluziile relevă că mamele prezintă riscuri mai mici de a avea boli cardiovasculare, de a suferi un atac de cord sau cerebral. Interesant este că o substanţă numită HAMLET, prezentă în laptele matern, deţine capacitatea de a distruge complet celulele canceroase.
Cercetările însă, pe acest subiect, sunt abia la început.

Laptele praf, o posibilitate de a hrăni bebeluşul

Unele mămici, din cauza unor probleme medicale, nu pot alăpta la sân. Altele pur şi simplu, nu doresc acest lucru. Pentru aceste femei există soluţia hrănirii bebeluşilor cu lapte praf.
 
Acesta conţine suficiente substanţe care să asigure o creştere normală a copilului, dar alăptarea la sân prezintă mai multe avantaje. Atenţie însă la modul cum îl folosiţi.
 
Discutaţi în prealabil cu un medic şi respectaţi cu stricteţe indicaţiile de pe cutia cu lapte praf. O cantitate prea mică sau prea mare de lapte praf poate creea probleme de sănătate bebeluşului.
Sterilizarea biberoanelor este foarte importantă, la fel ca şi indicaţiile de păstrare ale laptelui praf.