Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      13:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rolul alimentatiei in prevenirea neuropatiei diabetice

Rolul alimentatiei in prevenirea neuropatiei diabetice

21 august 2017    
Diabetul zaharat este asociat cu numeroase complicații, care sunt la rândul lor factori de risc de dizabilitate și deces. Nivelul ridicat al glicemiei este de cele mai multe ori cauza dezvoltării acestor complicații pe termen lung. Prin urmare controlul periodic și adoptarea unei alimentații corespunzătoare sunt măsuri de bază când vine vorba de prevenția și managementul diabetului zaharat.
 
Nutriția joacă un rol important în menținerea unui nivel al glucozei în parametri normali, reducând astfel semnificativ riscul instalării complicației cel mai frecvent întalnite în cazurile de diabet zaharat – neuropatia diabetică.
 
Atunci când nivelul glucozei este ridicat, crește riscul instalării neuropatiei diabetice, afecțiunea care  deteriorează nervii provocând pierderea senzitivității. Această complicație se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare prin senzații de furnicături, dureri și parestezie. Cea din urmă consecință este cu atât mai importantă cu cât face imposibil pentru bolnav să observe anumite răni care, trecute cu vederea, conduc la infecții și cresc riscul de amputație.
 
Adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric, alături de activitatea fizică și acțiunile de screening periodice, reprezintă unele dintre măsurile de care trebuie ținut cont pentru prevenția, controului, și, în consecință, managementul adecvat când vine vorba de neuropatia diabetică.
O alimentație corectă este o măsură importantă în prevenția și controlul neuropatiei diabetice și nu numai. Deși nu este nevoie de un regim special, dieta adoptată trebuie să fie una bogată în nutrienți, moderată în carbohidrați și săracă în grăsimi, recomandă și Organizația Mondială a Sănătății*.
 
Astfel, consumul de carbohidrați rafinați, precum paste, pâine și orez, ar trebui să fie limitat în favoarea unor carbohidrați bogați în fibre care, pentru că se digeră încet, împiedică organismul să producă mai multă insulină. O atenție deosebită ar trebui acordată și consumului de grăsimi, care ar trebui să fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese cu atenție, fiind indicate grăsimile nesaturate.
 

Articol realizat cu sprijinul Societății de Neuropatie Diabetică - NeuroDiab