Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
ASLO

ASLO

14 iulie 2015    
ASLO (Antistreptolysin O) este un test care măsoară cantitatea de anticorpi produşi ca răspuns la o infecţie recentă cu un streptococ.
 
 

ASLO - Ce este?

 
Streptolizina O este o toxină produsă de bacteriile streptococice de grupa A (Streptococcus pyogenes), iar anticorpii produşi împotriva acestei toxine străine apar în sânge în urma infectării.
 
Testul ASLO este recomandat a fi efectuat pentru a afla dacă un pacient a suferit recent o infecţie provocată de un streptococ, precum în cazul unei faringite, amigdalite, scarlatinei.
 
Dacă valoarea este peste limitele normale, medicul va recomanda efectuarea unui tratament pe bază de antibiotice. 
 
Testul ASLO se efectuează la apariţia simptomelor, de obicei în săptămânile următoare unei dureri de gât sau infecţiei de piele.
 
Testul ASLO poate fi efectuat de două ori într-o perioadă de 10-14 zile pentru a stabili daca nivelul anticorpilor este în creştere, în scădere sau ramâne acelaşi.
 

ASLO - Interpretarea analizelor

 
Valori normale ale ASLO sunt în funcţie de vârstă. Astfel, pentru copiii de 0-2 ani <160 U/ml, pentru copiii de 2-4 ani <120 U/ml. Pentru copiii cu vârsta între 4-5 ani <160 U/ml, 6-9 ani <240 U/ml, 9-12 ani <320 U/ml, iar pentru persoanele cu vârsta între 12 şi 100 ani <200 U/ml.
 
Cu cât rezultatul indică o valoare mai mare, cu atât cantitatea de anticorpi din sânge este mai mare.

Anticorpii sunt produşi la aproximativ o săptămână - o lună după infecţia iniţială.

Nivelul lor ajunge la un maxim la 4-6 săptămâni după boală, după care scade treptat, dar poate rămâne la un nivel detectabil timp de câteva luni după ce infecţia a fost absorbită.

Dacă testul este negativ sau dacă ASLO este prezent într-o concentraţie foarte mică, atunci pacientul cel mai probabil nu a avut o infecţie recentă cu streptococ.  

Dacă nivelul de ASLO este ridicat sau în creştere, este foarte probabil ca pacientul să aibă o infecţie recentă cu streptococ.

Repetarea acestei analize este importantă nu numai pentru tratamentul infecţiei, dar şi pentru prevenirea complicaţiilor ce pot surveni dupa infecţia cu streptococ mai ales la copii şi tineri, cum ar fi reumatism articular acut, boli de inimă, boli de rinichi.