Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Urocultura

Urocultura

13 iulie 2015    
Urocultura reprezintă una dintre cele mai des întâlnite analize medicale, aceasta realizându-se pentru a vedea dacă pacientul suferă sau nu de o infecţie a tractului urinar.  
 
Urina este, în general, un lichid steril, dar uneori bacteriile pot trece de la nivelul pielii în uretre, cauzând infecii ale tractului urinar. Urocultura se efectuează atunci când pacientul prezintă simptome ce indică posibilitatea unei infecţii ale tractului urinar, cum ar fi dureri şi usturimi la urinare sau urinare frecventă.
 

Urocultura - Indicaţii

 
Cu ajutorul uroculturii pot fi diagnosticate boli precum cistita, nefrita sau chiar febra tifoidă. Alături de urocultură este indicat să se efectueze şi o antibiogramă, aceasta indicând la ce antibiotic sunt sensibili microbii, în cazul unei infecţii.
 
Infecţiile urinare sunt mai des întâlnite în rândul femeilor, iar în cazul gravidelor este importantă urmărirea simptomelor asociate infecţiilor urinare.
 
Dacă apar astfel de simptome, o urocultură este necesar a fi efectuată pentru a descoperi bacteriile din urină care pot afecta dezvoltarea fătului.
 

Recoltarea şi analiza de laborator

 

Urina se recoltează în recipiente sterile care trebuie imediat duse la un laborator de specialitate.

Recoltarea urinii de la bărbat se face de obicei fără sondă, după toaleta glandului cu apă şi săpun, iar de la femeie, cu sondă sterilă, după o toaletă minuţioasă locală.

În laborator, urina se cultivă pe medii speciale la o temperatură constantă, favorabilă dezvoltării microorganismelor. Dacă nu se dezvoltă colonii de microbi, urocultura este sterilă.

În cazul în care urocultura este pozitivă, prin antibiogramă se determină sensibilitatea microbilor la antibiotice.

Deoarece regiunile de recoltare a urinii sunt în mod obişnuit foarte populate cu microbi, în special în cazul femeilor, multe uroculturi pot apărea fals-pozitive, caz în care este necesară o numărare a germenilor pe ml de cultură (urocultura cantitativă).

Pe baza rezultatelor de laborator, medicul va prescrie şi ce tratament medicamentos trebuie să urmeze pacientul.

De asemenea, medicul poate cere efectuarea mai multor uroculturi pentru urmărirea eficienţei tratamentului aplicat, până la sterilizarea urinii.