Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Atentie la substantele chimice din cosmetice

Atentie la substantele chimice din cosmetice

03 august 2015    

Frumuseţea cere întotdeauna sacrifii, dar trebuie ţinut cont şi de ce fel de sacrificii este dispusă să facă o femeie pentru a arăta bine, atenţionează specialiştii. Şi asta deoarece produsele cosmetice şi cele de îngrijire corporală conţin un număr deloc de neglijat de substanţe toxice, care pătrund prin piele şi atacă organismul punând în pericol sănătatea.

Pe lângă afecţiunile pielii, folosirea unor astfel de produse pot să ducă chiar la apariţia cancerului.

Săpunul poate duce la apariţia dermatitei de contact

Deşi săpunul, şamponul şi gelul de duş sunt cele mai frecvente produse folosite atât de femei cât şi de bărbaţi, totuşi specialiştii avertizează că acestea conţin diferite substanţe, care pot provoca apariţia dermatitei de contact.
 
Aşadar pentru a preveni apariţia acestei afecţiuni, cel mai bine ar fi ca înainte de a cumpăra un produs de curăţare a pileii să se citească ce anume conţine. Şi asta deoarece astfel de produse ar putea conţine lauril sulfatul de sodiu, de altfel ingredientul cel mai des întâlnit în săpunuri şi şampoane întrucât are rolul de a îndepărta grăsimea de pe epidermă.
 
Cu toate acestea, spun specialiştii, această substanţă ar putea acţiona prea dur şi, prin urmare, ar putea distruge bariera naturală de grăsime a pielii. Dacă acest fenomen are loc, atunci persoana care a folosit un astfel de produs s-ar putea confrunta cu o dermatită de contact, o inflamaţie a tegumentului. Acesta din urmă este afectat în special la nivelul mâinilor, tălpilor şi al regiunii inghinale.
 

Substanţele din cremele de corp pot duce la convulsii

În acelaşi timp, specialiştii avertizează şi asupra cremelor de corp.
 
Cea mai des întâlnită substanţă în astfel de produse este acidul carbolic sau phenolul, care poate duce la apariţia  colapsului circulator, a convulsiilor şi, în unele cazuri, chiar la insuficienţă respiratorie. Acidul carbolic este o substanţă chimică folosită în medicină ca dezinfectant.
 
De asemenea, sub denumirea de parafină sau vaselină, multe creme hidratante pot conţine un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol. Astfel de amestecuri apar pe etichetele produselor cosmetice cu prefixele "methyl" sau "propyl", substanţe care împiedică pielea să respire şi să elimine toxinele din corp.
 
Astfel de substanţe pot fi extrem de dure cu pielea, înlăturând propriile uleiuri naturale ale acesteia, şi chiar pot provoca sensibilitate la lumină.
Cel mai simplu de recunoscut că pielea a intrat în contact cu astfel de substanţe este atunci când aceasta devine uscată şi se crapă sau atunci când îşi face apariţia acneea şi îmbătrânirea prematură, mai spun specialiştii.
 

Substanţele din lacul de unghii pot afecta unghiile

Nici unghiile nu scapă de efectele negative ale substanţelor nocive din lacul de unghii sau din ojă. Astfel de produse conţin frecvent formaldehidă şi toluen şi pot produce reacţii alergice tegumentare. La  locul de contact, această reacţie provoacă leziuni eritematoase, însoţite de mici băşicuţe şi mâncărime.
 
Potrivit specialiştilor, recomandat ar fi ca înainte de a apela la astfel de produse să se facă un test prin care să se evidenţieze exact la ce substanţă persoana în cauză este alergică. Acest test este cu atât mai necesar cu cât persoana ştie că are o alergie.
 
Pe lângă lacurile de unghii şi oje, reacţii secundare pot avea şi parfumurile. Acestea fie duc la apariţia unei alergii la diverse mirosuri fie la dermatite. Aceleaşi efecte le pot avea şi săpunurile care conţin parfum. Prin urmare, atenţie sporită!

Parabenii conduc, de asemenea, la alergii

Alte substanţe care sunt folosite în majoritatea produselor cosmetice şi care pot produce alergii sunt parabenii. Aceştia au rol de conservare, dar din cauză că unele produse cosmetice conţin mai multe astfel de substanţe pot duce la o deteriorare a pielii şi chiar cresc riscul de apariţie a cancerului, potrivit specialiştilor.
 
Pe de altă parte, tumorile, în special cele mamare, pot fi favorizate şi de deodorante şi antiperspirante din cauză că în compoziţia acestora intră aluminiul.
 
Mai exact, arată specialiştii, sărurile de aluminiu şi zirconiu din compoziţia acestor produse blochează glandele sudoripare, reducând astfel timp de câteva ore cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii.