Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cum ne protejam pielea pe timpul iernii

Cum ne protejam pielea pe timpul iernii

31 iulie 2015    

Pe timpul sezonului rece pielea noastră devine mai sensibilă, de aceea trebuie să ne luăm măsuri de protecţie suplimentare. Schimbările de tip dermatologic nu sunt anormale, dar există câteva metode prin care putem evita iritaţiile ce pot apărea la nivelul pielii.

Semnele care indică o piele uscată sunt uşor de recunoscut.

Pielea feţei sau a mâinilor capătă un aspect rugos, aspru. Alte semne ale deteriorării pielii pot fi exfolierea, roşeaţa sau mâncărimea.

De ce apar aceste modificări la nivelul pielii?

Expunerea la soare sau la frig, precum şi aerul uscat contribuie la deshidratarea pielii. Pielea este mai uscată pe timpul anotimpului rece din cauza lipsei de umiditate.
 
Iritarea pielii poate avea şi cauze genetice sau ereditare. Totodată, aspectul rugos al pielii poate fi şi consecinţa procesului de îmbătrânire.

Cum vă puteţi proteja pielea?

Folosiţi creme de corp sau loţiuni care conţin uleiuri ce pot hidrata pielea. Evitaţi produsele de curăţare care conţin parfum. Folosiţi în schimb produse pentru îngrijirea pielii care conţin alfa-hidroxi acizi care exfoliază pielea şi hidratează tenul.
 
Nu folosiţi săpunuri sau deodorante antibacteriene pentru că acestea pot usca pielea conferindu-i un aspect rugos. Puteţi folosi în schimb un gel de curăţare sau un gel de duş care curăţă şi hidratează pielea.
 
Nu faceţi băi fierbinţi sau duşuri mai mult de 10 minute pentru că riscaţi să distrugeţi ţesutul protector al pielii care o face moale şi catifelată.
 
Se recomandă să beţi foarte multe lichide pentru a vă hidrata. Consumaţi alimente bogate în acizi graşi Omega 3 (carne de somon, alune, seminţe de soia, broccoli) pentru a vă menţine pielea suplă.
 
Purtaţi haine largi care permit pielii să respire (materialele recomandate sunt bumbacul sau mătasea).
 
Folosiţi un aparat care să umidifice aerul, pe perioada iernii. Centralele de încălzire folosite în apartamente pot determina uscarea aerului. 

Când consultăm un dermatolog?

Dacă senzaţia de mâncărime şi asprime a pielii continuă şi nu vă permite să vă odihniţi pe timpul nopţii este indicat să vă adresaţi unui medic dermatolog.
Mergeţi la medic în situaţia în care mâncărimile persistente duc la dezvoltarea unei infecţii a pielii.
Cele mai frecvente afecţiuni ale pielii sunt eczemele, psoriazisul, vitiligo.

Ştiaţi că...

... aspectul pielii bărbaţilor nu se modifcă atât de uşor comparativ cu cel al femeilor?
O explicaţie pentru acest fapt este aceea că după menopauză, pielea femeilor se deteriorează mai uşor capătând un aspect rugos.
 
... cel mai bun moment pentru a aplica o loţiune de corp este chiar după ce aţi făcut o baie sau un duş?
 
... pielea uscată este extrem de sensibilă de aceea trebuie protejată şi de efectele razelor solare?
Este important să protejăm pielea de razele solare, mai ales dacă este zăpadă (zăpada poate reflecta circa 80% din razele soarelui).
Folosiţi cremele cu factor de protecţie 15 sau chiar mai ridicat. Aplicaţi cremele de protecţie pe faţă, gât şi urechi.