Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Administrarea insulinei mentine nivelul optim al glicemiei

Administrarea insulinei mentine nivelul optim al glicemiei

07 august 2015    
Insulina este produsă de pancreas şi menţine nivelul glucozei din sânge în limite normale, ajutând celulele să folosească glucoza drept „combustibil" sau să o transforme în ţesut adipos (grăsime) şi să o depoziteze în celulele organismului. Insulina este esenţială pentru funcţionarea normală a organismului.
 
În timp, producţia şi secreţia de insulină pot să scadă, ducând la creşterea nivelurilor de zahăr din sânge, stare numită hiperglicemie (niveluri crescute ale glicemiei).
 
Aceasta este evoluţia obişnuită la majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2.
 
În cazul în care nivelurile crescute ale glicemiei nu sunt corectate, hiperglicemia poate produce leziuni ale organelor. Astfel, pacienţii cu diabet zaharat tip 2 pot avea risc crescut de a dezvolta complicaţii cum ar fi boală cardiacă, accident vascular cerebral, tulburări de vedere, boală renală, leziuni ale nervilor şi pierderea vederii (orbire).

Insulinoterapia

Insulinoterapia este folosită în tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat de mult timp. În ultimul deceniu, au fost dezvoltate insuline moderne, pentru a optimiza îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat.
 
Acestea sunt produse prin tehnologii genetice. De aceea, sunt foarte asemănătoare insulinei produse de organismul uman şi sunt mai bine tolerate decât preparatele insulinice de generaţie anterioară, deoarece există mai puţine şanse să cauzeze hipoglicemie, iar efectele de scădere a glicemiei sunt mai predictibile.
 
Insulina reduce nivelurile crescute ale glicemiei. Hiperglicemia (nivelurile crescute ale glucozei din sânge) cauzează letargie, senzaţie de sete şi oboseală, mai ales după mesele consistente. Unii pacienţi cu hiperglicemie au articulaţii dureroase şi rigide sau acuză dureri la nivelul extremităţilor. Şi disfuncţia sexuală este frecventă, atât la bărbaţi cât şi la femei.

Medicaţia orală şi insulinoterapia

La început, se pot folosi medicamente administrate oral pentru îmbunătăţirea nivelului glicemic.
 
Totuşi, pe măsură ce capacitatea organismului uman de a produce insulină scade, medicamentele orale nu vor mai fi eficiente pentru scăderea glicemiei.
 
Este posibil să fie necesară administrarea de insulină pentru a scădea nivelurile de glucoza şi pentru a reduce riscul de complicaţii pe termen lung. Insulina trebuie administrată injectabil deoarece, în cazul în care ar fi administrată oral, ar fi distrusă în stomac. În majoritatea cazurilor, combinarea medicamentelor orale cu insulinoterapia este posibilă.
 
Medicul va decide dacă asocierea dintre medicaţia orală şi insulinoterapie este cea mai bună opţiune pentru început.

Reacţiile insulinoterapiei

Imediat după iniţierea insulinoterapiei, majoritatea pacienţilor vor observa următoarele efecte: nivel crescut de energie, mai ales după mese, micţiuni (urinări) mai rare, mai ales noaptea, dureri musculare mai puţin severe, reducerea senzaţiei de sete, creşterea încrederii  bolnavilor că îşi vor putea controla nivelurile glicemiei.
 
La început, pacienţii cu niveluri foarte crescute ale glicemiei vor avea la iniţierea insulinoterapiei o senzaţie de nelinişte, de tremor şi de foame.
 
Automonitorizarea frecventă a glicemiei va fi necesară pentru ca bolnavul să se asigure că nivelurile glicemiei nu scad mult prea mult. Din fericire, aceste senzaţii dispar de la sine în câteva săptămâni.
 
Insulinoterapia poate produce şi tulburări de vedere, mai ales în cazul în care nivelurile glicemiei erau mari la iniţierea acesteia. Totuşi, acestea sunt temporare. De fapt, acesta este un efect pozitiv al insulinei, deoarece îmbunătăţirea nivelurilor glicemiei poate duce la modificări ale vederii. De asemenea, la iniţierea insulinoterapiei, retenţia hidrică poate cauza edeme în jurul gleznelor şi al altor articulaţii. De obicei, acestea dispar.
 
Îmbunătăţirea rapidă a controlului glicemic poate cauza şi senzaţii deranjante (amorţeală, slăbiciune sau durere) la nivelul picioarelor mâinilor. De obicei, şi aceste simptome dispar.