Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Complicatiile diabetului cronic

Complicatiile diabetului cronic

26 iunie 2015    

Diabetul este o afecţiune care afectează modul în care organismul foloseşte glucoza din sânge.

Glucoza este vitală sănătăţii deoarece ea este principala sursă de energie a celulelor din muşchi şi ţesuturi. 

Diabetul înseamnă prea multă glucoză în sânge, deşi motivul prezenţei acestei afecţiuni poate să difere.

Diabetul cronic include atât diabetul de tip 1 cât şi diabetul de tip 2. O altă formă de diabet, însă potenţial reversibil este prediabetul. Acesta apare atunci când nivelul glucozei din sânge depăşeşte limita normală, însă nu atât de mult încât să poată fi clasat ca diabet şi diabetul gestaţional – diabetul de sarcină.

Complicaţiile diabetului de tip 1 şi 2

Complicaţiile diabetului de tip 1 şi 2 sunt de două feluri: complicaţii pe termen scurt - care necesită o promptă rezolvare, dar şi complicaţiile pe termen lung - apar treptat, însă cu efecte dezastruoase pentru pacient (orbire, amputaţie de membru inferior, boli de inimă grave, care pun viaţa pacientului în pericol!).

Complicaţiile pe termen scurt ale diabetului de tip 1 şi 2 necesită imediată atenţie deoarece lăsate netratate acestea se pot agrava

.• Creşterea glucozei din sânge – hiperglicemia. Nivelul glucozei din sânge poate să crească din diverse motive, inclusiv ca urmare a alimentaţiei excesive, a prezenţei diverselor probleme de sănătate sau a slabei medicaţii anti-diabetice.
Ceto-acidoza diabetică. Atunci când celulele sunt lipsite de energie corpul începe să descompună grăsime. Acest proces implică producerea unor acizi cu potenţial toxic, cunoscuţi sub numele de ketoni.
Nivelul scăzut al glucozei din sânge – hipoglicemia. Hipoglicemia apare atunci când nivelul zahărului din sânge scade sub un anumit nivel. Nivelul glucozei din sânge poate să scadă ca urmare a nerespectării celor trei mese zilnice sau ca urmare a realizării de exerciţii fizice în exces.

 Complicaţiile pe termen lung ale diabetului apar treptat. Cu cât diabetul apare mai devreme şi este neglijat cu atât riscul apariţiilor unor complicaţii este mai mare.
Boli cardiovasculare. Diabetul creşte riscul apariţiei unor boli cardiovasculare, inclusiv dureri în piept, atac de cord şi îngustarea arterelor – ateroscleroza.
Neuropatie – afecţiunea nervilor. Un exces de zaharuri în sânge poate afecta peretele subţire al vaselor de sânge care “hrănesc” nervii în special în zona picioarelor. Neuropatia duce la apariţia senzaţiei de amorţeală, de furnicături şi de durere la nivelul degetelor de la picioare sau de la mâini.
Nefropatia – afecţiunea rinichilor. Rinichii conţin milioane de vase micuţe de sânge care filtrează sângele. Diabetul poate afecta acest filtru sanguin. O afecţiune severă a rinichilor poate duce la nevoia efectuării dializei sau chiar a unui transplant de rinichi.
Probleme oculare. Diabetul poate afecta vasele de sânge ale retinei – retinopatie diabetică, fapt ce poate duce chiar la orbire.
Probleme ale picioarelor. Afectarea nervilor de la nivelul picioarelor creşte riscul apariţiei unor complicaţii.
Probleme ale pielii. Acestea includ apariţia unor infecţii bacteriene, a unor infecţii fungice sau a mâncărimii pielii.
Probleme în zona bucală – infecţiile gingiilor sunt o consecinţă a diabetului netratat corespunzător, mai ales în cazul persoanelor care au o igienă dentară precară.
Probleme ale oaselor şi articulaţiilor - Diabetul poate creşte riscul apariţiei unor probleme la nivel osos şi articular precum osteoporoza.

Complicaţiile diabetului gestaţional

Majoritatea femeilor care au diabet gestaţional nasc copii sănătoşi. Cu toate acestea, lăsat netratat, diabetul gestaţional poate cauza probleme atât mamei cât şi fătului.
Creşterea în exces – un surplus de glucoză în placentă face ca pancreasul fătului să producă un plus de insulină, fapt ce duce la creşterea în exces a acestuia – macrosomie.
Nivel scăzut al glucozei din sânge. Uneori bebeluşii născuţi de mame cu diabet gestaţional dezvoltă hipoglicemie la scurt timp de la naştere deoarece propria lor producţie de insulină este mare. Hrănirea promptă şi uneori introducerea de soluţie de glucoză pe cale intravenoasă poate restabili la normal nivelul zahărului din sângele bebeluşului.

Vezi şi: Complicaţiile diabetului, Diabetul - cauze, diagnostic şi tratamente