Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      10:00
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cum poate fi prevenită o nouă amputaţie la persoanele cu diabet zaharat care au suferit deja o astfel de intervenţie

Cum poate fi prevenită o nouă amputaţie la persoanele cu diabet zaharat care au suferit deja o astfel de intervenţie

22 septembrie 2017    
Riscul unei a doua amputaţii în rândul persoanelor cu diabet zaharat, care au suferit deja astfel de intervenţii este mult mai ridicat. Acest fapt este cauzat de o serie de factori de risc care ar putea genera probleme viitoare ale picioarelor, în cazul în care nu există o monitorizare continuă, de specialitate a pacientului. Reapariţia ulceraţiilor şi eventuala necesitate a unei noi amputaţii sunt în strânsă legătură cu numărul factorilor de risc prezenţi. 
 
Deteriorarea nervilor şi nerespectarea recomandărilor medicale, factori de risc asociaţi cu apariţia pe viitor a unor probleme ale piciorului 
 
Statisticile internaţionale arată că probabilitatea unei amputaţii la nivelul picioarelor în cazul persoanelor cu diabet zaharat este de 40 de ori mai mare comparativ cu persoanele care nu au această afecţiune. Printre factorii de risc care conduc la apariţia unor probleme noi la nivelul membrelor inferioare şi chiar la noi amputaţii se regăsesc neuropatia diabetică sau afectarea nervilor, nerespectarea recomandărilor medicale, controlul insuficient al glicemiei, încălţămintea neadecvată, precum şi solicitarea cu întârziere a ajutorului medical. Mulţi dintre factorii de risc pot fi identificaţi în urma unei anamneze corecte şi complete a pacientului, dar şi cu ajutorul unui examen medical detaliat.
 
Îngrijirea picioarelor trebuie intensificată în cazul persoanelor cu diabet care au suferit deja o amputaţie
 
Îngrijirea picioarelor, în special atunci când există deja o amputaţie, trebuie realizată de o echipă multidisciplinară, din care să facă parte diabetologul, chirurgul, specialistul în reabilitare, asistentul medical, educatorul medical şi podiatrul. De asemenea, în cazul existenţei deja a unei amputaţii, pacientul trebuie monitorizat mult mai atent iar îngrijirea piciorului trebuie intensificată. Recomandarea Grupului Innternaţional de Lucru privind Piciorul Diabetic este de a efectua un control o dată la una-trei luni. Astfel, inspectarea bontului se face mult mai precis, factorii de risc pot fi gestionaţi corespunzător şi se pot găsi măsurile cele mai eficiente de combatere a acestora.
 
Încălţămintea corespunzătoare, esenţială în prevenirea reapariţiei unor probleme la nivelul picioarelor
 
Încălţămintea joacă un rol esenţial în ceea ce priveşte sănătatea picioarelor, cu atât mai mult în cazul persoanelor care au suferit o amputaţie. O încălţăminte corespunzătoare ajută la suportarea cu mai multă uşurinţă a presiunii crescute pe care o pune greutatea corporală în cazul persoanelor care au suferit amputaţii, greutate care în astfel de situaţii este distribuită diferit faţă de o persoană fără amputaţii. De altfel, încălţămintea specifică, care permite eliberarea presiunii, ajută şi la prevenirea apariţiei unor noi probleme la nivelul membrelor inferioare. Este recomandată purtarea de încălţăminte comodă, care să nu provoace ulceraţii şi să nu pună presiune asupra piciorului, adecvată tipului şi formei piciorului. Persoanelor cu ulceraţii ale picioarelor le sunt recomandate încălţămintele ortopedice, care permit eliberarea presiunii şi vindecarea ulceraţiilor.
 
Încălţămintea de protecţie, indicată în cazul piciorului vindecat după amputaţie
 
Purtarea unei încălţăminte de protecţie în cazul unui picior vindecat după amputaţie poate preveni reapariţia ulcerelor în 60% până la 85% din cazuri, arată statisticile internaţionale. În cazul amputării unui singur deget de la picior, în spaţiul rămas gol se poate utiliza o orteză. Aceasta are rolul de a controla, corecta şi acomoda o anomalie structurală sau funcţională. Dacă piciorul a fost amputat de mai sus, atunci trebuie utilizate dispozitive protetice. Recomandările pentru astfel de dispozitive trebuie să vină din partea unui specialist în reabilitare, acesta putând oferi pacienţilor toate informaţiile legate de aceste proteze dar şi despre viaţa cu amputaţie.
 
Articol realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

Sursa: Diabetes Voice, Septembrie 2005, Vol. 50, Nr. 3