Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      09:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Guta – Tratament si preventie

Guta – Tratament si preventie

26 iunie 2015    

Guta este o afecţiune reumatologică prin care cristalele de acid uric se depun la nivelul ţesuturilor şi la nivelul articulaţiilor, determinând dureri locale şi inflamaţie. 

Producţia crescută de acid uric are la bază cauze dobandite, cum ar fi dieta bogată în purine, ingestia alimentelor bogate în zaharuri sau consumul de alcool. 
 
Purinele sunt substanţe constituiente ale genelor noastre. Majoritatea alimentelor au o cantitate mare de purine, în special alimentele bogate în proteine - carnea, organele, peştele, drojdia de bere etc. Metabolizarea purinelor duce la formarea de acid uric.  

Guta – Opţiuni terapeutice

Tratamentul gutei este recomandat de medicul reumatolog după diagnosticarea afecţiunii documentată. Tratamentul este unul medicamentos. Alegerea medicaţiei potrivite se face de către medic pe baza stării de sănătate a pacientului, a existenţei altor tare, dar şi a preferinţelor persoanei afectate de gută sau a existenţei alergiilor la posibile substanţe active pe care medicamentele recomandate le pot avea.

Tratamentul medicamentos se administrează pentru a preveni atacurile acute, pentru scăderea acidului uric, dar şi prevenirea complicaţiilor afecţiunii. 

Guta – Metode de prevenţie

În cazul unor atacuri repetate ale gutei sau în cazul atacurilor puternice ale gutei, medicul poate recomanda medicamente pentru reducerea riscului apariţiei unor viitoare atacuri. Medicaţia de prevenţie a gutei este administrată abia atunci când atacul de gută a trecut.

Prevenţia medicamentoasă a gutei

• Medicamente care blochează producţia de acid uric. Astfel, se limitează cantitatea de acid uric produsă de organism. Acest lucru duce la scăderea nivelului de acid uric din sânge şi reduce riscul apariţiei gutei. Principalul efect secundar al acestor medicamente este apariţia unei erupţii cutanate.
• Medicamente pentru îmbunătăţirea eliminării acidului uric. Aceste medicamente îmbunătăţesc capacitatea rinichilor de a elimina acidul uric din organism, reducând astfel riscul apariţiei gutei. Efectele secundare includ apariţia iritaţiilor cutanate, dureri stomacale şi apariţia de pietre la rinichi.

Nu există o dietă anume care să reducă riscul apariţiei gutei. Cu toate acestea este indicat să se consume alimente cu un conţinut mai mic de purine. În acest scop este indicată:

• Reducerea cantităţii de carne roşie şi de fructe de mare consumată
• Evitarea băuturilor alcoolice
• Consumarea frecventă a produselor lactate cu conţinut mic de grăsimi
• Consumarea unei cantităţi mai mari de carbohidraţi precum pâinea din cereale integrale.

Vezi şi: Guta sau artrita gutoasă