Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nefropatia diabetica, cea mai grava complicatie a diabetului

Nefropatia diabetica, cea mai grava complicatie a diabetului

30 iulie 2015    
Diabetul, indiferent de forma sa, poate genera o serie de complicaţii destul de serioase în cazul în care nu este diagnosticat la timp şi tratat corespunzător.
Una dintre cele mai grave complicaţii ale acestei afecţiuni este nefropatia diabetică. Aceasta reprezintă de altfel şi cauza principală a stadiului terminal de insuficienţă renală.

Nefropatia diabetică - Generalităţi

Nefropatia diabetică este determinată de apariţia unor leziuni la nivelul rinichilor şi de o concentraţie mare de glucoză în sânge, care afectează buna funcţionare a nefronului, unitatea de filtrare a rinichiului.
Aşadar, pentru a evita apariţia unei astfel de complicaţii a diabetului pacientul trebuie să îşi menţină tensiunea arterială şi nivelul glicemiei în limite normale.
Astfel vor fi prevenite şi eventualele leziuni renale. De altfel, un rol esenţial îl are şi dieta alimentară din care trebuie să lipsească produsele alimentare bogate în grăsimi şi zaharuri.

Creşterea nivelelor de colesterol şi trigliceride, semn de nefropatie diabetică

Odată declanşat, diabetul poate duce la complicaţii serioase.
În cazul în care un diabetic prezintă edeme la nivelul membrelor inferioare sau pe toată suprafaţa corpului, atunci el trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Aceste edeme pot fi semnul unei nefropatii diabetice. Această complicaţie a diabetului, nefropatia diabetică, poate fi identificată şi după o hipertensiune arterială sau după o creştere a nivelelor de trigliceride şi colesterol. 
 
În acelaşi timp, macroalbuminuria sau pierderea unor cantităţi însemnate de proteine în urină este semnul cel mai sigur de nefropatie diabetică.
Toate aceste semne pot fi identificate cu uşurinţă cu ajutorul testelor urinare, care arată prezenţa proteinelor în urină, dar şi cu ajutorul monitorizării regulate a tensiunii arteriale.
 
Trebuie avut în vedere că pe măsură ce leziunea renală progresează, tensiunea arterială creşte. Astfel, monitorizarea tensiunii reprezintă un factor important în diagnosticarea nefropatiei diabetice.

Aportul de sare din dietă trebuie limitat

În general, tratamentul destinat nefropatiei diabetice include medicaţie cu rol în protejarea funcţiilor rinichilor şi în scăderea hipertensiunii arteriale.
Pe lângă acest tip de tratament, medicii specialişti recomandă şi un regim alimentar. Astfel, în dieta bolnavului de diabet, sarea trebuie să fie prezentă din ce în ce mai puţin. Şi asta tocmai pentru a se putea menţine în limite normale tensiunea arterială.
 
De asemenea, din dietă trebuie restricţionate proteinele. Pe de altă parte, pentru a evita situaţiile în care vasele mici din rinichi sunt afectate, glicemia trebuie ţinută sub control.
 
Riscul de dezvoltare a nefropatiei diabetice poate fi redus şi prin menţinerea unei greutăţi corporale corespunzătoare, prin renunţarea la fumat, prin limitarea consumului de alcool şi prin exerciţii fizice regulate.


Dializa şi transplantul renal, necesare în cazul insuficienţei renale

Tratamentul necorespunzător ar putea agrava nefropatia diabetică, dezvoltarea leziunilor vaselor de sânge de la nivelul rinichilor contribuind la apariţia insuficienţei renale. În astfel de cazuri, singurele şanse ca bolnavul să supravieţuiască constau în dializă sau transplant renal. O atenţie deosebită trebuie acordată şi nefropatiei diabetice în timpul sarcinii. Această afecţiune se poate agrava, iar fătul este afectat.