Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Neuropatia diabetică, una dintre cele mai mari complicaţii ale diabetului zaharat

Neuropatia diabetică, una dintre cele mai mari complicaţii ale diabetului zaharat

13 septembrie 2012    
Neuropatia diabetică este una dintre cele mai mari complicații, așa spus microvasculare, ale diabetului zaharat, alături de retinopatia diabetică și boala renală diabetică. Concret, neuropatia diabetică presupune afectarea nervilor în cadrul bolii diabetice. De altfel, este important de ştiut dacă este vorba și despre afectarea creierului sau numai a nervilor periferici, despre afectarea rădăcinelor nervoase (radiculopatii), despre afectarea plexurilor nervoase (plexopatii) sau despre nervii periferici. Potrivit specialiştilor, de obicei este vorba despre nervii periferici.
 
Neuropatia diabetică este o complicație ce poate fi considerată a fi una microvasculară. Mai exact, leziunile metabolice afectează vasele mici, așa numitele vasa nervorum, vasele care hrănesc nervii periferici. Cu cât acești nervi sunt mai lungi (de exemplu nervii de la membrele inferioare, care pleacă de la coloana vertebrală şi ajung până la vârful degetelor de la picioare), cu atât riscul să fie afectați este mai mare și de aceea neuropatia diabetică tipică apare la picioare. Deci, pe de o parte, este această mică leziune angiopatică, iar pe de altă parte sunt leziuni metabolice. Din cauza dezechilibrului metabolic apare o pătrundere a glucozei excesive din mediul extracelular în celulele nervoase pe o cale non-insulino dependentă. Deci, cu cât este mai mare concentrația de glucoză în mediul extracelular cu atât ea pătrunde mai mult intracelular. Şi asta deoarece nu este această barieră constituită de lipsa insulinei. Glucoza pătrunsă în exces în celulă trebuie utilizată astfel încât aceasta să nu se acumuleze şi să devină toxină. Aşadar, aceasta se transformă pe niște căi alternative, pentru că nu mai încape pe căile normale de metabolizare a glucozei, pe calea glicolitică, prin care se produce energie. Una dintre aceste căi alternative, care este importantă în celula nervoasă, este așa numita calea sorbitolului fructozei sau calea poliolilor. Concret, glucoza se transformă în sorbitol (substanţă inertă) și apoi în fructoză, se acumulează aceste substanțe inerte, intervine o competiție cu un alt metabolit numit mioinozitol, care este necesar pentru transmiterea influxului nervos, și, în final, influxul nervos nu mai circulă cum trebuie la nivelul axonilor, la nivelul nervilor periferici. Astfel, viteza de conducere în nerv scade din cauza acestor complicații metabolice, iar leziunea ischemică contribuie la lezarea tecii de mielină, care este la fel necesară pentru transmiterea influxului electric în nerv”, a explicat pentru SănătateaTv.ro, conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”.
 
Neuropatia diabetică – Factori de risc
 
Potrivit conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, principalul factor de risc este dezechilibrul metabolic al diabetului cronic. Practic, acesta este şi motivul pentru care neuropatia diabetică este considerată a fi o complicaţie cronică a diabetului. De altfel, există variații genetice, individuale, precum şi o anumită vulnerabilitate a pacientului. Şi asta deoarece fiecare persoană cu diabet zaharat are propriul său tipar de a face complicațiile afecţiunii. Spre exemplu, unii pacienţi dezvoltă retinopatie severă, boală renală mai severă sau complicații neuropatice.
 
Neuropatia diabetică – Semne şi simptome
 
Neuropatia diabetică apare din momentul apariției diabetului zaharat. Important de ştiut este că în diabetul zaharat de tip 2 nu este cunoscut întotdeauna momentul de debut, manifestările clinice determinându-l pe pacient să se prezinte la medic. „De obicei pacientul se prezintă la medic cu anumite manifestări clinice, cum ar fi urinare frecventă, senzaţie constantă de sete şi consum mare de apă, scădere în greutate, astenie, dureri dese și parestezii la nivelul picioarelor mai ales pe timpul nopţii, furnicături, senzație de rece, de deget de mort, senzație de picior înghețat. Acestea sunt manifestări neuropatice ce apar de la început, de la debutul diabetului zaharat. Leziunile neuropatice sunt in mare parte ireversibile. Deci, în momentul în care apar foarte greu dispar sau mai cedează. De obicei se agravează. De aceea este foarte importantă acea primă perioadă după diagnosticarea diabetului zaharat în care aceste leziuni apar și se dezvoltă. După aceea este foarte greu să le mai ameliorezi sau să le vindeci”, a explicat conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu.
 
Neuropatia diabetică – Diagnosticare
 
Neuropatia diabetică poate fi uşor de diagnosticat atunci când există manifestări clinice. Dacă paresteziile apar în special noaptea şi nu lasă pacientul să doarmă, atunci poate fi pus diagnosticul de neuropatie diabetică. Potrivit conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, „diagnosticul per ansamblu este foarte ușor de stabilit dacă sunt manifestări clinice. Dacă nu există manifestări clinice, ele trebuie căutate pentru că este o mare raritate un pacient care să aibă diabet de mai mulți ani și să nu aibă neuropatie diabetică. În astfel de situaţii trebuie făcute teste neurologice, de testare a sensibilității, cu filament, cu cald-rece, cu înțepătură, deci sensibilitatea dureroasă. De obicei este o disociere termoalgezică, adică dispare sensibilitatea termică și dureroasă și se păstrează sensibilitatea tactilă, care și ea ulterior dispare și se păstrează sensibilitatea vibratorie. Şi aceasta din urmă se va pierde treptat și se va păstra sensibilitatea proprioceptivă, adică conștiența unei anumite poziții a segmentelor în spațiu, care, la rândul său, va dispărea. Testul care pune diagnosticul fără niciun fel de probleme este măsurarea vitezei de conducere nervoasă, care se face prin electromiografie. Este o examinare de mare acuratețe, dar din păcate nu poate fi făcută chiar de oricine. Trebuie un neurolog antrenat și este nevoie şi de un aparat special.”
 
Neuropatia diabetică – Tipuri şi riscuri
 
În urma investigaţiilor, specialistul poate identifica şi tipul de neuropatie diabetică de care suferă pacientul. Tipul cel mai comun de neuropatie diabetică îl reprezintă neuropatia senzitivă simetrică distală, care este localizată la membrele inferioare. Potrivit conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, în cazul acestui tip de neuropatie diabetică afectarea este așa-zis în șosetă, afectând picioarele şi urcând încet către gambe. Este simetrică, ceea ce înseamnă că, de regulă, ambele picioare sunt în mod egal efectate, apărând disocierea termoalgezică, fiind afectată apoi sensibilitatea tactilă, cea proprioceptivă şi, încet, afecţiunea se agravează. De altfel, „există forme motorii, leziuni motorii tot ale picioarelor, fiind posibilă apariţia paraliziilor la nivelul nervului peronier. Astfel de situaţii sunt însă rare. Pot să apară mononeuropatii motorii la nivelul nervilor cranieni, dar şi acestea sunt destul de rare. Acestea sunt extrem de importante pentru că pot da mari probleme de diagnostic diferențial. De exemplu, o pareză de facial apărută brusc la un om care poate nici nu știe că are diabet poate să pună problema unui neurinom de acustic sau a unei tumori intracraniene. Neuropatia este agravată și de un dezechilibru cronic, de hiperglicemia cronică. Expunerea la glucoză a nervilor în mod cronic induce tulburări metabolice. O scădere bruscă a glicemiei, deci o echilibrare brutală pe termen scurt a unui diabet cronic dezechilibrat de obicei decompensează neuropatiile algice și apar dureri cumplite la nivelul picioarelor. Este una dintre marile dureri umane, durerea neuropatică poate să devină cumplită. Este foarte important ca pacientul diabetic să rămână echilibrat pe termen lung, nici cu hiperglicemie, nici cu hipoglicemie. De asemenea, variațiile bruște ale echilibrului metabolic sunt total contraindicate și periculoase pentru acești pacienți”, a adăugat conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu. Altfel spus, stilul de viaţă sănătos poate contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.
 
Neuropatia diabetică – Tratament
 
O atenţie deosebită trebuie acordată tratamentului. Şi asta deoarece, potrivit conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”, foarte puține clase de medicamente utilizate în tratamentul neuropatiei diabetice și-au dovedit în timp eficiența. De altfel, tratamentul trebuie testat prima dată și individualizat, pentru că aceste medicamente pot să aibă și efecte negative. „Se dau doze mici şi se observă reacţia individuală a pacientului. De asemenea, aceste medicamente nu e bine să le poată da oricine! În principiu trebuie date de medicul diabetolog sau neurolog”, a atenţionat conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu.